Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl: Sloučení sklářských škol je i pro Liberecký kraj nesmírně bolestné rozhodnutí

  • 07. 12. 2009 17:11

Sdílet článek

Milí žáci, vážení rodiče,

obracím se na Vás jménem resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje s informací, která je stejně nepopulární pro Vás jako pro nás. A přestože u většiny z Vás vyvolá nepochybně rozporuplné pocity, prosím Vás, abyste se z následujících řádek pokusili pochopit důvody, které nás vedou k tomuto kroku. 

Jak již určitě víte, resort školství Libereckého kraje se rozhodl navrhnout sloučení Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Kamenický Šenov s Vyšší odbornou školou sklářskou a Střední školou v Novém Boru. Věřte, že je to pro nás nesmírně bolestné rozhodnutí, protože si velmi dobře uvědomujeme, že Vaše škola má dlouhou tradici, je nejstarší na světě a mnozí z jejích absolventů i žáků dosáhli světových úspěchů. Dobře si uvědomujeme, že k ní máte silný emocionální vztah, a že je i významným symbolem města.

Příčin, proč Liberecký kraj navrhuje sloučení obou škol, je několik. Česká republika doplácí na nepříznivý demografický vývoj, protože dětí je stále méně. Navíc sklářství, které kdysi u nás představovalo tradiční řemeslo, prožívá svůj úpadek a zavřely se desítky skláren. Mladí lidé se těžko motivují k tomu, aby svou profesní kariéru spojili s tímto oborem. Určitě jste si všimli, jak žáků ve Vaší škole každým rokem ubývá. Peníze od státu, určené na platy učitelů, jsou však právě na počty žáků vázány. A vzhledem k tomu, že Vaše škola je kapacitně naplněna na pouhých 39 %, musí tyto chybějící prostředky doplácet Liberecký kraj (za poslední dva roky zhruba 2,5 milionu korun). Krajský rozpočet se však v příštím roce sníží o plných 360 milionů korun, proto je nutné opravdu pečlivě vážit každou investici. Velkým problémem je, že škola a internát v Kamenickém Šenově nejsou v uspokojivém stavu a vyžadovaly by investici až 60 milionu korun. To jsou prostředky, které Liberecký kraj ani příští rok, ani v dalších letech najít nedokáže.

Jistě, ne všechny hodnoty lze měřit penězi, ale pokud bychom školu v Kamenickém Šenově i nadále dotovali, nutně by se tak dělo na úkor ostatních středních škol v regionu. Bohužel, jak ukazují statistická čísla, nejen v Libereckém kraji, ale v celé České republice bude sloučených či zrušených středních škol v blízké budoucnosti přibývat. V případě Vaší umělecky zaměřené školy nás to netěší, ale domníváme se, že sloučení se školou stejného zaměření v Novém Boru, vzdálenou necelých deset kilometrů, je schůdným řešením.

Pokud v lednu příštího roku zastupitelstvo Libereckého kraje návrh schválí, znamená to, že od 1. dubna 2010 budou obě sklářské školy sloučeny. Žáci však v Kamenickém Šenově dokončí celý školní rok a maturanti zde absolvují i maturitní zkoušku. Ostatní žáci, stejně jako všichni pedagogové budou moci přejít do Nového Boru od školního roku 2010/2011. 

Chápeme, že jste na „svou“ školu v Kamenickém Šenově zvyklí a právem hrdí, a že je těžké opouštět něco, čemu jste zasvětili kus svého života. Liberecký kraj, jako zřizovatel obou škol, Vám však garantujeme, že výuka v Novém Boru zůstane na stejně vysoké úrovni a všechny vyučované obory zůstanou zachovány. Novoborská škola je mladší, nedávno navíc prošla rekonstrukcí a v současnosti je také na vysoké technologické úrovni (disponuje například vlastní sklářskou hutí). Nově opravený je i domov mládeže v Novém Boru, ve kterém je k dispozici připojení k internetu, nově vybavená jídelna, počítačová studovna, zařízené kuchyňky a další vhodné zázemí.

Milí žáci, vážení rodiče, snažili jsme se Vám v tomto dopise objektivně vylíčit důvody, které nás nutí navrhnout právě toto opatření. Prosím, přemýšlejte o nich věcně, bez emocí a demagogie. Současně jsme připraveni poskytnout Vám veškeré informace a zodpovědět dotazy týkající se sloučení sklářských škol v Kamenickém Šenově a Novém Boru. Za tímto účelem jsme zřídili také speciální e-mailovou adresu info.senov@kraj-lbc.cz. Můžete ji kdykoliv využít. Samozřejmě jsme připraveni se s Vámi setkat i osobně a umožnit Vám prohlídku prostor novoborské školy. 

Děkuji Vám za pochopení.

S pozdravem

Radek Cikl, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu školství, mládeže, tělovýchovy a sportu LK

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky