Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl: Je příliš mnoho otázek kolem „mezinárodní sklářské asociace“

  • 14. 12. 2009 08:16

Sdílet článek

Se zájmem jsem si přečetl informace z tiskové konference v Kamenickém Šenově týkající se zamýšleného sloučení dvou sklářských škol. Opět tam padala silná slova na adresu novoborské školy a Libereckého kraje a dokonce se hovořilo o mezinárodní ostudě, pokud bude zachráncem Střední uměleckoprůmyslové školy v Kamenickém Šenově „mezinárodní sklářská aliance“.

Předesílám, že Liberecký kraj se privatizaci této školy nebrání. Naopak - převzetí školy jsme kromě Ministerstva školství nabídli také městu Kamenický Šenov, a také firmám Moser a Preciosa Lustry. Domnívám se však, že aktéry avizované převzetí školy tzv. „mezinárodní sklářskou aliancí“ je pouze populistické a nereálné řešení. Co se vlastně skrývá za názvem „mezinárodní sklářská aliance“? Kdo ji reprezentuje a tvoří její management? Jaký má tato instituce statut? Jaké jsou její ekonomické možnosti? Jaké zkušenosti má s řízením jakéhokoliv – nejlépe školského – subjektu? Otázek je spousta. Účastníci tiskové konference na ně však žádnou konkrétní odpověď neposkytli. Bohužel, o „mezinárodní sklářské alianci“ mlčí i všechny internetové vyhledávače, což je pozoruhodné, neboť ty zpravidla registrují u veřejně se angažujících osob každou zmínku i aktivitu.

Leccos nasvědčuje tomu, že se s největší pravděpodobností jedná o partu přátel a kolegů ředitele školy v Kamenickém Šenově Františka Janáka, kteří tímto způsobem chtějí zmást veřejnost a pokusit se za každou cenu získat čas. Tomu napovídá i to, že zástupci Aliance chtějí s Libereckým krajem jednat v únoru, tedy až po plánovaném jednání a hlasování krajského zastupitelstva o sloučení sklářských škol.

„Mezinárodní sklářská aliance“ Liberecký kraj jako zřizovatele školy nikdy nekontaktovala a může být proto jen těžko důvěryhodným partnerem. A i kdyby do hry případně vstoupil jiný soukromý zahraniční subjekt, kraj by na neznámý subjekt pravděpodobně jen těžko převedl majetek a technické vybavení školy, mnohdy historické hodnoty, které je jeho vlastnictvím. Sloučením škol však historicky cenný majetek zůstane dál v Libereckém kraji.

Liberecký kraj, který si však už dál nemůže dovolit dofinancovávat trvalý podstav žáků šenovské školy, a tím spíše uvolnit desetimilionové investice na zásadní modernizaci budov, vítá jakékoliv konstruktivní řešení situace. Pohádky o „mezinárodní sklářské alianci“ k nim však nepatří.

V této souvislosti bych ještě rád osvěžil paměť starostovi Železného Brodu Václavu Horáčkovi, který na tiskové konferenci tvrdil, že o záměru sloučit dvě sklářské školy nebyl jako člen Výboru pro výchovu, vzdělávání, zaměstnanost a sport Zastupitelstva Libereckého kraje informován. Tímto návrhem se však výbor zabýval na svém jednání 10. listopadu, vedla se k němu obšírná diskuse a jedním z diskutujících byl právě pan starosta Horáček. Jak vyplývá ze zápisu (viz bod 9.2), tehdy jeho argumenty zněly konstruktivně, neboť uvedl, že chce-li město školu zachovat, musí se spolupodílet na jejím spolufinancování. Na čtvrteční tiskovce však už zřejmě svůj názor přehodnotil.

Radek Cikl, náměstek hejtmana Libereckého kraj pro resort školství, mládeže a tělovýchovy a sportu

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky