Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstek hejtmana Radek Cikl předá na Kristýně ceny vítězům soutěže historických plachetnic

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 05. 2012 12:39

Sdílet článek

 

Již tradičně se na vodní nádrži Kristýna u Hrádku nad Nisou potká od 18. do 20. května (pátek až neděle). čtyřicet pět modelů historických plachetnic na dálkové ovládání (RC) v soutěži o 5. Evropský pohár 2012 za účasti modelářů z několika evropských zemí.  V neděli ve 13 hodin předá ceny vítězům náměstek hejtmana LK Radek Cikl (ČSSD).

Evropský pohár obsahuje dvě soutěže,  třetí – nedělní, připravili pořadatelé z jabloneckého klubu lodních modelářů Admiral jako putovní společnou regatu všech zúčastněných lodí kolem na vodě postaveného majáku.

„Soutěží se účastní lodě třídy NSS-A s bermudským oplachtěním -jachty, NSS-B s golfovým oplachtěním (kutry) a lodě kat. NSS-C s příčnými plachtami – klipry,“ uvedl za klub Admirál Zdeněk Tomášek.

Soutěžní jízdy budou probíhat v pátek – „Zlatá plachta Kristýny“ i v sobotu „Pohár Trojzemí“ po celý den od 10 do 18 hodin, v neděli dopoledne od 10 do 12 hodin a pak soutěže zakončíme společnou regatou „Modrá stuha“ 

Jaké modely budou soutěžit?

Stavba modelu začíná sháněním co možná nejpřesnějších podkladů originální lodě. Vlastní

stavba pak probíhá od stovek až po tisíce hodin - záleží na kvalitě zhotoveného modelu.

Velmi často se používají stejné materiály jako pro skutečnou loď - teak, mahagon, mosaz. Na

rozdíl od neplovoucích modelů plachetnic  do vitríny je nutno také vestavět servopohony

pro ovládání plachet a kormidla modelu,“ popsal Tomášek.

Podle něj když je model hotov, následuje první spuštění modelu na vodu, seřizování a úpravy s cílem naučit model jezdit co nejoptimálněji v daných podmínkách. Na modelech není povoleno mít žádný jiný mechanický pohon, např. lodní šroub. Nejlepší modely se přesto dokáží pohybovat po dané trase i téměř za bezvětří – stačí termické závany vzduchu od zahřátého břehu. Proto také jízda s modelem je otázkou souhry taktiky, strategie a dovednosti. S modely se pak soutěží v regatách, stejně jako soutěží velké plachetnice. Pro jízdu platí stejná či podobná pravidla předností v jízdě a výsledné časy modelů jsou přepočítávány stejně jako u skutečných lodí podle handicapu. Tak je umožněna účast lodí v různých měřítcích. Modely dosahují délek až téměř dva metry a tomu odpovídá i oplachtění.

Na Kristýně bude připraveno příjemné prostředí místního rekreačního areálu, výborné jídlo, ale hlavně mnoho zajímavých funkčních modelů plachetnic, které na místní hladině vytvoří dokonalý pohled na bílé plachty rychlých lodí.

„Přijměte tedy srdečné pozvání od pořadatelů klubu lodních modelářů Admirál a českého Minisailu,“ zve Zdeněk Tomášek.

Více informací:  www.minisail.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky