Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová otevře v Turnově hned dvě výstavy o horolezectví

15. 05. 2012

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) zahájí ve čtvrtek 17. května v 16. 30 hodin ve výstavním sále Muzea Českého ráje v Turnově   vernisáž výstavy „Vilém Heckel neznámý“, která je spojena společně se zahájením výstavy Jistíš mě? aneb Horolezectví v Českém ráji.

Výstava Vilém Heckel neznámý představí tvorbu fotografa úplně z jiného odvětví. Fotografovat hory bylo totiž pro Viléma Heckela spíše koníčkem, živil se většinou jako fotograf reklamní (ale i portrétní a divadelní). A právě jeho reklamní fotografie představí naše výstava. Její přípravu zajistila dcera Viléma Heckela Helena ve spolupráci s turnovským fotografem Břetislavem Jansou. Výstava jistě zaujme nejen obdivovatele Heckelovy tvorby, ale i všechny milovníky fotografie obecně. Potěší však i milovníky „retra“, protože většina fotografií zobrazuje předměty ze 60. a 70. let.

Horolezecké fotografie Viléma Heckela budou představeny i na výstavě Jistíš mě? Horolezectví v Českém ráji, Vilém Heckel zde bude představen ve své známější roli fotografa a horolezce. Vilém Heckel, vynikající fotograf hor a horolezců, je známý příznivcům tohoto sportu z celého světa. Jeho fotografie jsou žádané a obdivované nejen proto, že umožní divákovi nahlédnout do horolezeckého prostředí, ale také pro svou nespornou technickou a uměleckou kvalitu.

Vilém Heckel patřil mezi zakladatele třetího nejstaršího dálkového závodu na lyžích klasickou technikou v Evropě, po Vasově běhu ve Švédsku (od roku 1922), a Birkebeiner Rennet v Norsku (od roku 1938),   Jizerské padesátky, která vznikla v roce 1968. Žel, v poslední době se trochu zapomíná, že závod nese přídomek „Memoriál expedice Peru ´70“ na paměť československé horolezecké výpravy, která zahynula 31. května 1970 při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán (jižní vrchol 6768 m. n. m., severní 6655 m. n. m.). Připomeňme si proto alespoň jména členů výpravy – Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban.

 

Úvodní slovo pronese  autor výstav Břetislav Jansa. Hudební doprovod zajistí Šoumen.

Výstava Jistíš mě? Horolezectví v Českém ráji

Výstava představí návštěvníkům základy a historii horolezeckého sportu obecně, větší pozornost však bude věnovat právě místním dějinám, významným osobnostem, důležitým lokalitám a dalším aspektům českorajského lezení.

Rádi bychom, aby výstava nabídla poučení a zábavu nejen zapáleným lezcům, ale především zájemcům z řad široké veřejnosti, proto ji koncipujeme jako základní seznámení s problematikou tohoto sportu.

MUZEJNÍ KINO aneb Muzejní noc s horolezci, 9. 6. 2012 od 17.00 hod. – zdarma

Během muzejní noci budou v atriu muzea (v případě nepřízně počasí v galerii) promítány filmy s horolezeckou tématikou a komentovány jejich tvůrci nebo účastníky.

 Probíhat bude i zauzlovaná interaktivní dílna a prohlídka výstavy.

Interaktivní dramatická dílna uvede každého účastníka do labyrintu Gordického uzlu, do spletitých kliček horolezecké smyčky, do chuti zdolat úskalí a překonat sám sebe. Tak, jako potřebuje horolezec na stěně tři body opory, bude každý hledat své tři body jistoty, tři smyčky uzle štěstí.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588