Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová zahájila v Turnově hned dvě výstavy o horolezectví

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 05. 2012 12:55

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) zahájila v závěru minulého týdne ve výstavním sále Muzea Českého ráje v Turnově výstavu „Vilém Heckel neznámý“, která byla  spojena  s výstavou Jistíš mě? aneb Horolezectví v Českém ráji. Vernisáže se zúčastnila dcera Viléma Heckela Helena, ředitelka muzea Vladimíra Jakouběová, starostka města Hana Maierová a další hosté.

Výstava Vilém Heckel neznámý představuje tvorbu fotografa úplně z jiného odvětví. Fotografovat hory bylo totiž pro Viléma Heckela spíše koníčkem, živil se většinou jako fotograf reklamní (ale i portrétní a divadelní). A právě jeho reklamní fotografie představuje tato výstava. Připravila ji dcera Viléma Heckela Helena ve spolupráci s turnovským fotografem Břetislavem Jansou. Výstava jistě zaujme nejen obdivovatele Heckelovy tvorby, ale i všechny milovníky fotografie obecně. Potěší však i milovníky „retra“, protože většina fotografií zobrazuje předměty ze 60. a 70. let. Výstava potrvá pouze do 17. června.

 

Horolezecké fotografie Viléma Heckela jsou představeny i na výstavě Jistíš mě? Horolezectví v Českém ráji. Vilém Heckel zde  je představován ve své známější roli fotografa a horolezce. Vilém Heckel, vynikající fotograf hor a horolezců, je známý příznivcům tohoto sportu z celého světa. Jeho fotografie jsou žádané a obdivované nejen proto, že umožní divákovi nahlédnout do horolezeckého prostředí, ale také pro svou nespornou technickou a uměleckou kvalitu.

Vilém Heckel patřil mezi zakladatele třetího nejstaršího dálkového závodu na lyžích klasickou technikou v Evropě Jizerské padesátky, po Vasově běhu ve Švédsku (od roku 1922), a Birkebeiner Rennet v Norsku (od roku 1938),  která vznikla v roce 1968. Žel, v poslední době se trochu zapomíná, že závod nese přídomek „Memoriál expedice Peru ´70“ na paměť československé horolezecké výpravy, která zahynula 31. května 1970 při zemětřesení pod kamennou lavinou hory Huascarán (jižní vrchol 6768 m. n. m., severní 6655 m. n. m.). Připomeňme si proto alespoň jména členů výpravy – Ivan Bortel, Arnošt Černík, Milan Černý, Vilém Heckel, Jiří Jech, Valerián Karoušek, Jaroslav Krecbach, Miloš Matras, Ladislav Mejsnar, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban. Výstava potrvá do 30. září.

Úvodní slovo přednesl  autor výstav Břetislav Jansa.  Hudební doprovod zajistí Šoumen.

Výstava Jistíš mě? Horolezectví v Českém ráji

Výstava představuje návštěvníkům základy a historii horolezeckého sportu obecně, větší pozornost však bude věnovat právě místním dějinám, významným osobnostem, důležitým lokalitám a dalším aspektům českorajského lezení.

„Rádi bychom, aby výstava nabídla poučení a zábavu nejen zapáleným lezcům, ale především zájemcům z řad široké veřejnosti, proto ji koncipujeme jako základní seznámení s problematikou tohoto sportu,“ řekl Břetislav Jansta.

Další akce: MUZEJNÍ KINO aneb Muzejní noc s horolezci, 9. 6. 2012 od 17.00 hod. – zdarma

Během muzejní noci budou v atriu muzea (v případě nepřízně počasí v galerii) promítány filmy s horolezeckou tématikou a komentovány jejich tvůrci nebo účastníky.

 Probíhat bude i zauzlovaná interaktivní dílna a prohlídka výstavy.

Interaktivní dramatická dílna uvede každého účastníka do labyrintu Gordického uzlu, do spletitých kliček horolezecké smyčky, do chuti zdolat úskalí a překonat sám sebe. Tak, jako potřebuje horolezec na stěně tři body opory, bude každý hledat své tři body jistoty, tři smyčky uzle štěstí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky