Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana se připojila k Myšlenkovému mostu na podporu dětí s Downovým syndromem

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 03. 2016 13:57
  • Rozvoj

Sdílet článek

Až 50 dětí přichází podle statistik ročně na svět v České republice s jedním chromozomem navíc, s tzv. Downovým syndromem. Vrozená odchylka jim přináší nejen mentální retardaci, ale také další zdravotní komplikace. Nejčastěji to bývají srdeční vady, respirační choroby, poruchy zraku a sluchu, snížená imunita, pohybové potíže nebo zhoršená funkce štítné žlázy. Na nelehký úděl těchto dětí a jejich rodičů upozorňuje Světový den Downova syndromu, který připadá každý rok na 21. březen.

Organizace, které se dětmi s tímto postižením zabývají, vyhlašují na podporu světového dne tzv. Myšlenkový most. Jeho smysl je jednoduchý. Lidé by měli v tento den věnovat pár minut svého času tomu, aby si vzpomněli na osobní setkání s člověkem s Downovým syndromem, nebo na knížku, kterou o těchto lidech četli a podobně. Tím, že si v duchu přehrají danou vzpomínku, octnou se na „mostě“. K Myšlenkovému mostu se v pondělí 21. března připojila také náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lenka Kadlecová.

„Zdraví lidé by měli každý den děkovat osudu za to, že byl k nim tak milosrdný. Vzpomenout si na člověka, který se narodil s Downovým syndromem, a stát se tak součástí Myšlenkového mostu, to je to nejmenší, co můžeme udělat. Proto jsem se k mostu připojila,“ vysvětlila Lenka Kadlecová. „Naposledy jsem se setkala s lidmi postiženými Downovým syndromem v Semilech, v naší příspěvkové organizaci TEREZA, před loňskými Vánocemi. Klienti zahráli na vánoční besídce biblický příběh o narození Ježíše Krista. Ačkoliv trpí mnoha zdravotními handicapy, dokáží ostatním rozdávat radost. Na ně a jejich vystoupení jsem si v pondělí vzpomněla,“ dodala.

Cílem Myšlenkového mostu je přivést zdravé lidi k zamyšlení nad omezeními, které Downův syndrom přináší. Děti, které se narodily s chromozomem navíc, potřebují větší kus podpory a trpělivosti. Životem jdou vlastním tempem. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky