Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana získala v Křižanech Pamětní list u příležitosti znovuvyzdvižení zlaté kostelní báně na vrchol věže

Mgr. Langer Jiří

  • 22. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8968|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Do nově pozlacené báně kostela sv. Maxmiliána v Křižanech vrátili 19. října  starosta Křižan Václav Honsejk, administrátor in materialibus farnosti Křižany, Michal Olekšák a statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje Lidie Vajnerové tři tubusy s dokumenty z 18. století a mincemi, které zde nalezli řemeslníci, když sundávali báň kvůli rekonstrukci kostela.. Do čtvrtého tubusu putovaly současné peníze a dokumenty.

„Byl to úžasný zážitek prohlížet dávné dokumenty a staré předměty. Například nejstarší z měděných krejcarů pocházel z roku 1760,  nejstarší písemné dokumenty  z roku 1744 a nejmladší byl kupodivu kus  novin z 26. srpna 1968. Prý jej tam dal kdosi  tajně při opravě v roce 1970,“ vyprávěla Lidie Vajnerová s tím, že  na rekonstrukci přispěl Liberecký kraj, obec Křižany i ministerstvo kultury.

Statutární náměstkyně obdržela „Pamětní list vložení historických dokumentů do báně kostelní věže“, v němž se budoucím generacím vzkazuje: „Římskokatolická farnost sv. Maxmiliána v Křižanech uspořádala 19. října L.P. 2009 v zasněženém farním kostele svatého biskupa a mučedníka Maxmiliána slavnostní akt uložení původních historických i současných dokumentů spolu s uložením mincí a bankovek koruny české do pozlacené báně kostelní věže, nad níž bude vztyčen Kříž Kristův.

Během opravy střechy kostelní věže, která proběhla za finanční spoluúčasti Libereckého kraje a obce Křižany, byly opraveny, nově natřeny a po sto letech opět pozlaceny kostelní báň a kříž. Ty budou po vložení tří původních tub a jedné tuby nové opět vztyčeny na vrchol věže, aby zde pro další generace čekaly na své objevení a vydaly tak svědectví o historii kostela, farnosti, obce  a nás žijících v této době. Svatý Maxmiliáne, oroduj za nás.“  


























 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky