Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Národního památkový ústav v Liberci vydal nové odborné publikace

Mgr. Langer Jiří

  • 19. 12. 2014 13:00

Sdílet článek

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci ve spolupráci s Libereckým krajem uvedl na trh dvě nové publikace, které zájemcům přibližují památkový fond v Libereckém kraji.

Po roční přestávce se na pulty knihkupectví dostává třetí (a závěrečný) díl Soupisu nemovitých památek okresu Liberec a po dvouleté odmlce druhý díl monografie mapující technické památky na Českolipsku.

Soupis nemovitých kulturních památek okres Liberec připravil kolektiv autorů Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci a územní památkové správy na Sychrově. Stejně jako v případě prvních dvou dílů seznamuje širokou veřejnost s bohatým a rozmanitým fondem kulturních památek nacházejících se v částech obcí abecedně řazených od Ludvíkova pod Smrkem až po Žibřidice. Čtenáři se dozví informace o několika zámeckých areálech – např. Lemberku, Sychrovu, Novém Falkenburku, kostelích a dalších architektonicky hodnotných památkách – od lidových staveb až po zástupce moderní architektury, ale i sochařských dílech či drobných památkách v krajině. Nechybí ani významné archeologické lokality – např. v Předláncích a Příšovicích. U každé obce je nastíněn její historický vývoj doplněná o současné a historické mapy.

 

Soupis nemovitých kulturních památek Libereckého kraje. Okres Liberec, vydal NPÚ, ÚOP v Liberci ve třech svazcích řazených abecedně podle částí obce: I. díl A–L, II. díl věnován městu Liberec, III. díl Lu–Ž. Celkem 680 plnobarevných stran je věnováno téměř 600 památkám a jejich areálům zapsaným v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Anotace k jednotlivým objektům doplňují fotografie a současné i historické mapy. K dostání v knihkupectvích, distribuci zajišťují Knihy 555.

 

Publikace Miroslava Kolky Technická zařízení na vodní pohon v Dubé, Doksech a okolí navazuje na předcházející monografii, která mapovala tato zařízení na Cvikovsku a vyšla v roce 2012. Jedná se o identifikaci všech staveb a vodních děl v terénu a zpracování veškerého dostupného archivního materiálu včetně historické plánové dokumentace, dobových fotografií a pohlednic. Dokumentovány byly například unikátní skalní výpusti rybníků středověkého původu, nejstarší datovaný náhon se skalní štolou v Čechách v Rozprechticích u Dubé (1528), intaktně zachované mlýnské hranice, cenné zařízení zdejších mlýnů, pil a zejména čerpací stanic vodovodů a další pozoruhodné objekty.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky