Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naučná stezka Berghaus přiblíží historii krkonošského hornictví

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 10. 2022 15:52
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Hornickou historii regionu připomíná naučná stezka nazvaná podle někdejší horské boudy Berghaus, která vede okolím Černého dolu v Krkonoších. Je dlouhá jen kilometr, přesto se na ni vešlo hned deset zastavení s informačními panely.

Během zhruba hodinové procházky si lze prohlédnout pozůstatky po hornické činnosti v okolí Černého Dolu. Informační tabule připomenou dávno zaniklé doly, vysvětlí některé způsoby středověké těžby, prostřednictvím plánků a fotografií turisté také nahlédnou do podzemí a seznámí se s geologií Krkonoš.

„Návštěvníci hor často netuší, že má toto území hornickou minulost. A právě za poznáním této historie Krkonoš se můžete vydat. Vzhledem k délce stezky je to námět i pro rodiny s malými dětmi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

K vidění jsou mimo jiné i propadlina po 80 metrů hluboké zavalené uranové šachtě, hornický náhon, skalní vrásy a ústí středověkého dolu. Na deseti informačních tabulích jsou ukázky zpracování rud, geologické profily, mapy důlních děl a fotografie z podzemí. Mimoto lze v Černém Dole navštívit též tematické Muzeum podzemí Krkonoš.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky