Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naučná stezka provede horním tokem Černé Nisy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 02. 2024 14:47
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Horní tok řeky Černá Nisa turistům představuje naučná technicko-přírodní stezka v Jizerských horách. Její prezentace se zaměřuje na lesnictví, ochranu přírody, zoologii a techniku.

„Příroda nás láká k výletům a návštěvám krásných míst v našem kraji. Není tu ale primárně pro vyplnění našeho času. Její význam a funkce je třeba lidem představovat a vysvětlovat návštěvníkům, jak se mají v přírodě chovat. K tomu je nutná spolupráce ochrany přírody a těch, kteří připravují a organizují turistickou nabídku. Naučné stezky jsou jednou z cest, jak to udělat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa vede ze Sedla Maliníku po trase podzemního přivaděče vody z přehrady na Černé Nise, který míří tříkilometrovým kanálem do objektu označovaného jako vodní zámek. Odtamtud voda padá kilometr dlouhým potrubím na turbíny vodní elektrárny Rudolfov, vybudované po stavbě přehrady v letech 1924–1927. 

Druhá část naučné stezky vede po dřevěném chodníku na levém břehu vodního díla, které bylo vybudováno v letech 1902–1905 jako akumulační nádrž chránící údolí pod přehradou před povodňovým nebezpečím. Ačkoliv se jedná o umělou stavbu, v přírodním rámci okolí vzbuzuje představu kanadských či skandinávských horských jezer.

Třetí část míří po hranici velmi cenného území zdrojnice Černé Nisy, které se rozprostírá v údolí pod Olivetskou horou ve výšce cca 820 metrů. Jedná se o významnou neporušenou zónu s výskytem tetřívka obecného. Naučná stezka končí na Hřebínku na rozvodí povodí Černé Nisy a Smědé. Stezka je významným připojením turisticky exponovaného Bedřichova na centrální trasu Hřebenovky na Hřebínku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky