Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naučná stezka v Dětské léčebně ve Cvikově je plná překvapení

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2011 16:48
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Je zde opravdu zdravo - v tomto duchu se neslo setkání účastníků projektu „ Vzdělávání v krajině kolem nás“ v modulu Krajinné typy kolem nás, který pro zájemce vedla  RNDr. Jaroslava Formanová  při hledání bio indikátorů na naučné stezce v Dětské léčebně Cvikov.

Výsledky zevrubné prohlídky naučné stezky podle ní potvrzují, že je zde opravdu na co se dívat po celý rok. 

„Mezi zajímavé prvky bio diverzity, které je možno vidět na naučné stezce, je například vstavač májový, rosnatka bahenní, klikva a suchopýr. Dále je zde nepřeberné množství mechů, lišejníků a velmi důležitého rašeliníku. Nelze opomenout také živočichy jako například jezevec, lišky, srnky,veverky, kachny, čápi a volavky,“ uvedla průvodkyně.

Na velmi krátkých vzdálenostech se zde mění biotopy dubiny, přesušeného borového lesa, mokřadů a původních smrků.

„Všichni účastníci vzdělávání byli s výsledky spokojeni a konstatovali, že naučná stezka v areálu Dětské léčebny ve Cvikově je v mnohém přínosná nejenom pro děti, ale také pro dospělé, a lze ji využít k odbornému zkoumání biotopů a jednotlivých prvků v krajině,“ řekl Rudolf Focke, ředitel léčebny s tím, že výstavba naučné stezky byla realizována s peněz SFŽP a Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky