Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Návrh rámcového rozpočtu Libereckého kraje na rok 2010

Šírová Květa

  • 14. 10. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8910|autor:Šírová Květa|email:kveta.sirova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 324|mobil:|aktualizace:]

Usnesením Zastupitelstva Libereckého kraje ze dne 25. 8. 2009 byl stanoven objem předpokládaných finančních příjmů kraje pro rok 2010 ve výši 2 053,48 mil. Kč. Tento objem je o cca 18% nižší (- 450 mil. Kč) ve srovnání s rozpočtovanými příjmy kraje na rok 2009 jako důsledek dopadu finanční krize a z ní vyplývající recesi hospodářství ČR.

Současně tímto usnesení zastupitelstvo kraje schválilo „Zásady pro přípravu výdajové části rozpočtu kraje na rok 2010“ a věcný a časový harmonogram přípravu rozpočtu 2010 tak, aby byl připraven k projednání a schválení zastupitelstvem kraje v prosinci 2009 a kraj se vyhnul případnému rozpočtovému provizoriu v roce 2010.

Na základě přijetí „Zákona o novele zákonů souvisejících se státním rozpočtem ČR na rok 2010“ a z něho vyplývají úpravě zákona o DPH (navýšení základní i snížené sazby DPH o 1%) byl objem příjmů pro rok 2010 navýšen o tento vliv, což představuje cca 74 mil.Kč.

V souladu s přijatými zásadami byly kvantifikovány potřeby kraje v oblasti tzv. fixních výdajů tj. výdajů spojených s fungováním zastupitelstva, krajského úřadu, úhradou závazků vyplývajících z úvěrových smluv a tvorbou finančních rezerv kraje na rok 2010 v úhrnné výši 542 mil. Kč, což mj. představuje i v této oblasti výdajů jejich snížení ve srovnání s rokem 2009 o 14,9%.

Zbývající objem finančních prostředků ve výši 1 585,1 mil. Kč, zahrnující v sobě již navýšení o 74 mil. Kč, které je předurčeno k posílení finančních přídělů peněžním fondům kraje (fondu požární ochrany, lesnického a grantového fondu a fondu kulturního dědictví) a navýšení objemu výdajů na krajské investice, představuje limit výdajů jednotlivých resortů kraje k pokrytí výkonu jejich samostatné i přenesené působnosti. I tento objem výdajů představuje v meziročním srovnání s rokem 2009 snížení 15,1 %.          

Z hlediska postupu přípravy návrhu rozpočtu kraje na rok 2010 se zatím daří naplňovat věcný i časový harmonogram. Od jednotlivých resortů je očekáváno předložení rozpisu radou kraje stanovených limitů výdajů do konce října 2009 a jejich následné zpracování tak, aby nejpozději začátkem prosince mohla rada kraje projednat a zastupitelstvu kraje předložit definitivní návrh rozpočtu Libereckého kraje na rok 2010.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky