Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nedaleko Bílého Kostela proběhlo taktické cvičení základních složek IZS a vězeňské služby

Mgr. Eva Říhová        

odborný zaměstnanec pro externí komunikaci

  • 12. 04. 2019 00:00
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Zaparkovaný kouřící autobus, spousta techniky a nevšední pohyb záchranářů na 181,5 km silnice I. třídy č. 13 ve směru na Liberec vzbuzovaly v pátek dopoledne pozornost projíždějících vozů. Důvodem bylo taktické cvičení s názvem „Věznice 2019".

„Velice chválím profesionální spolupráci mezi jednotlivými složkami při zásahu. Osobně musím pochválit Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje, která velmi dobře roztřídila raněné i zabezpečila jejich následný transport do Liberce,“ komentoval dění na místě náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysl Sobotka. Akce byla dlouhodobě plánovaná
a začala 12. dubna 2019 v 9:15 hodin. Již před tím došlo k odklonu dopravy a omezení rychlosti v daném úseku.

Když autobus simulovaně havaroval, opustilo jej ze 40 převážených osob asi 30 a tři dozorci a dozorkyně. Figuranti měli na sobě věrohodné maskování různých poranění a od Českého červeného kříže dostali jasné pokyny, jaké úrazy budou simulovat. Poté, co eskorta po havárii odvedla pohyblivé vězně do bezpečné vzdálenosti od hořícího autobusu a usadila je, došlo k šarvátce a v nestřeženém okamžiku k úniku pěti vězňů, které pak následoval ještě jeden. Figuranti s těžkými zraněními zůstali v autobusu. Čas plynul rychle a postupně začaly na místo dojíždět jednotlivé složky IZS Libereckého kraje, které vyhodnocovaly situaci a konaly svou práci. Do zásahu byl zapojen i policejní vrtulník k dohledávání uprchlých vězňů – figurantů. „Pevně věřím, že reálně se taková situace nikdy neodehraje, ale pokud ano, budou všechny složky, včetně záchranářů, připraveny. Velké poděkování všem zúčastněným, včetně figurantů, kteří v mrazivém počasí nemuseli ani traumatický šok hrát, protože byli podchlazeni,“ dodal Přemysl Sobotka.

Na akci se přípravou či realizací podílely všechny složky IZS – Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje, Policie ČR, Zdravotní záchranná služba Libereckého kraje, Vězeňská služba i Liberecký kraj a Český Červený kříž. Konec akce byl plánován na 13.00 hodinu včetně obnovení dopravy na daném úseku silnice.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky