Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejlepší města a obce Libereckého kraje obdrží Elektrooskary

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 01. 2021 09:11
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Nejlepší výsledky ve sběru elektroodpadu v rámci Libereckého kraje za rok 2019 vyhodnotil kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů Elektrowin. Nejaktivnější města a obce získávají ocenění v podobě sošky Elektrooskara a šeku s finanční odměnou ve výši 20 000 korun.

„Těší mě, že třídění elektroodpadů není lidem lhostejné. V elektronických zařízeních a přístrojích, které už dosloužily, jsou spousty cenných látek a drahých kovů, které se dají opět využít, a byla by škoda nechat je pouze na skládce, kde jsou navíc nepříliš šetrné k životnímu prostředí. Soutěž může motivovat i další obce a města, aby se na třídění elektroodpadů do budoucna ještě více podílely,“ uvádí Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

„Obec Doksy převzala zodpovědnost za svoz odpadů do svých rukou a společně s dalšími obcemi z okolí založila vlastní svozovou službu EKOD. Je radost sledovat, že výsledkem je zkvalitnění služby a zvýšení podílu třídění,“ doplnil radní Židek.

„Ocenění se udělují na základě Dohody o spolupráci při řešení projektu Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu v Libereckém kraji,“ uvedl Jan Marxt ze zákaznického oddělení Elektrowin a.s.

Mezi obcemi v kategorii do 4 000 obyvatel s největší výtěžností sběru za rok 2019 zvítězily Doksy. Každý z místních odevzdal průměrně 8,06 kg spotřebičů. Marxt zároveň připomíná, že Doksy zvítězily s velkým náskokem. „Smlouvu s kolektivním systémem Elektrowin uzavřela obec už v roce 2007, svozy vysbíraných spotřebičů objednává každý měsíc,“ říká.

V kategorii nad 4.000 obyvatel dosáhlo nejvyšší výtěžnosti v Libereckém kraji město Dubá. Průměr na obyvatele se v roce 2019 vyhoupl až na 11,11 kilogramu starého elektra.

Vzhledem k opatřením proti šíření onemocnění Covid-19 letos nedoprovází předávání ocenění slavnostní ceremoniál, jako tomu bylo v uplynulých letech. Zástupce Elektrowinu jim tlumočí blahopřání při osobní návštěvě.

TZ: ELEKTROWIN a.s. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky