Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejlepší sportovce v republice má Liberecký kraj. Ze zimní olympiády dětí a mládeže tým přivezl první místo

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 07. 02. 2018 00:00
  • Školství

Sdílet článek

Celkem 14 zlatých, 15 stříbrných a 10 bronzových medailí přivezli naši mladí sportovci z VIII. Her zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2018. Liberecký kraj díky jejich skvělým výsledkům obsadil první místo. Čtyřiadevadesát sportovních talentů se utkalo se svými soupeři z ostatních krajů v jedenácti disciplínách. Vedení kraje připravuje na duben společné setkání.

„Tým Libereckého kraje získal 226 bodů v osmdesáti závodech a má první místo. Celkový počet vybojovaných cenných kovů je 39, což je o sedm více, než na zimní olympiádě v Ústeckém kraji konané v roce 2016,“ raduje se náměstek Petr Tulpa. Na druhém místě skončili sportovci Hlavního města Prahy s 203 body a na třetím výprava kraje Vysočina s 201 body.

Libereckou reprezentaci tvořilo dohromady 123 osob, z toho 94 sportovců a 29 trenérů. Mladí nadějní sportovci se utkali o medaile i bodová hodnocení v devíti zimních sportech - alpské lyžování, běžecké lyžování, biatlon, krasobruslení, lední hokej, lyžařský orientační běh, rychlobruslení, skicross, snowboarding a dvou doprovodných disciplínách – taneční soutěž a šachy.

Nejvíce se sportovcům dařilo v běžeckých disciplínách, kde získali 8 zlatých a 5 stříbrných medailí. Z akrobatického lyžování přivezli 2 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou, z lyžařského orientačního běhu 1 zlatou a 4 bronzové, snowboardisté se radují z 1 zlaté, 1 stříbrné a 1 bronzové medaile, sportovci v alpských disciplínách vysoutěžili 2 zlaté, 2 stříbrné a 2 bronzové, rychlobruslaři získali 5 stříbrných a biatlonisté s šachisty po jedné bronzové.

Liberecký kraj přispěl na olympijskou účast své výpravy částku přes dva miliony korun. Peníze byly využity například na dopravu, ubytování, stravování nebo odměny sportovcům. Ti od kraje dostali také reprezentační oblečení složené ze zimní bundy, mikiny a čepice.

„Olympiáda byla pro Liberecký kraj velmi úspěšná. Chci poděkovat nejen samotným sportovcům, ale i trenérům ve sportovních klubech a také všem rodičům, kteří děti podporují ve vztahu ke sportu, to je nesmírně důležité. Mám z jejich výsledků obrovskou radost,“ říká náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Po Pardubickém kraji převzal pomyslnou štafetu právě Liberecký kraj, který bude pořadatelem Letních olympijských her dětí a mládeže v roce 2019. Ve čtvrtek 1. února si tak na slavnostním ceremoniálu převzal náměstek Petr Tulpa od zástupců Pardubického kraje olympijskou vlajku.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky