Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejvýše položená přehrada v Čechách je na Černé Nise u Bedřichova

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 09. 2022 16:28

Sdílet článek

Romantické zákoutí uprostřed Jizerských hor – takovým je přehrada položená v lesnatém údolí říčky Černá Nisa nedaleko od Bedřichova. Nachází se v chráněné krajinné oblasti. Jedná se o nejvýše položenou přehradu v Čechách, leží v nadmořské výšce 775 metrů. Díky svému položení a okolní krajině je vyhledávaným místem pro turisty.

„Další z historických vodních děl je skutečnou perlou Jizerských hor. Přitažlivou pro svou temnou vodní hladinu a krásné okolí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vodní nádrž Bedřichov, někdy nazývána přehrada na Černé Nise nebo Bedřichovská přehrada, postavená v letech 1902 až 1906 na stejnojmenné říčce, která pramení na úbočí Olivetské hory v nejvyšších partiích Jizerských hor, se nachází tři kilometry severně od Bedřichova a třináct kilometrů od Liberce. Byla vybudována jako součást hydroenergetické soustavy vodního díla dle návrhu Otta Intze.

Od podzimu 2013 se zde nalézá procházkový chodník, který vede od hráze přehrady k přítoku Černé Nisy. Je bezbariérový, přístup na něj tak mají i lidé pohybující se na vozíku. Na trase se nacházejí dvě vyhlídková mola umožňující jedinečné pohledy na vodní hladinu a dvě zastavení obsahující informace o místních zajímavostech.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky