Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nejvyšší budova v kraji se zahalí do modré

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 31. 03. 2021 09:44

Sdílet článek

Šířit povědomí o poruchách autistického spektra má za cíl osvětová kampaň Česko svítí modře. Již pošesté se k ní připojí i Liberecký kraj, a to v noci na pátek 2. dubna. Čelní stěna budovy krajského úřadu bude v té době symbolicky svítit modrou barvou stejně jako krajské webové stránky.

Autismus je celoživotní handicap, postihuje 2 % světové populace a až 70 % autistů trpí dalšími zdravotními problémy. S touto poruchou ve světě žije 148 milionů lidí, v České republice pak přibližně 200.000 občanů. Tito lidé dokážou žít s adekvátní podporou plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Jak jinak symbolicky vyjádřit podporu a snahu porozumět těmto osobám než právě modrou barvou – barvou komunikace, která představuje jednu z nejzávažnějších bariér pro obě strany. Do kampaně se zapojujeme již od roku 2016 a určitě budeme v této tradici nadále pokračovat,“ dodal Tulpa.

Kampaň v České republice zaštiťuje Naděje pro Autismus, kterou založili převážně rodiče dětí s autismem, aby se vzájemně propojili nejen mezi sebou, ale i s odborníky a poskytovateli doprovodných komunitních služeb z oblasti zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Motto letošního ročníku je „POVĚDOMÍ otevírá bránu POROZUMĚNÍ A RESPEKTU k lidem na spektru.“

Tématem letošního ročníku je Průkaz osoby s poruchou autistického spektra a Komunikační soubor (více na webu: https://www.mzcr.cz/komunikacni-soubor-pro-osoby-s-poruchou-autistickeho-spektra/). Ty mají zajistit odpovídající přístup k autistům v době pandemie, kdy jsou obzvláště zranitelní, navíc se stávají terčem útoků veřejnosti kvůli výjimce v používání ochranných masek. Uvedené materiály poslouží odborné veřejnosti a profesím, jako jsou záchranáři, zdravotníci či policisté, kteří v rámci své práce přicházejí do styku s autisty a jejich rodinami či doprovodem.

Do kampaně se zapojí také příspěvkové organizace Libereckého kraje, které pečují o tyto osoby, konkrétně Domov a Centrum denních služeb Jablonec n. N., p. o., Denní a pobytové sociální služby sídlící v České Lípě a organizace SLUNCE VŠEM, zapsaný spolek z Turnova.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky