Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Některé obce vystoupily z Euroregionu Nisa

Mgr. Langer Jiří

  • 07. 09. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8671|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Během dvou let ubylo Euroregionu Nisa deset obcí

České části Euroregionu Nisa (ERN), což je sdružení měst a obcí ležících v  oblasti současného Libereckého kraje a Šluknovska, ubývají členové. V roce 2008 vystoupily s ERN čtyři obce ze Šluknovského výběžku, v roce 2009 dalších šest členů. I přes tento úbytek nadále setrvává v euroregionu 135 měst a obcí zahrnujících 90% všech obyvatel. Informoval o tom jednatel ERN Jaroslav Zámečník.

„Protože mě nikdo důvody jejich vystoupení nesdělil, mohu o nich  jen spekulovat. Trochu to chápu u obcí ze Šluknovska. Za prvé patří pod Ústecký kraj, za druhé nedosáhnou kvůli své geografické poloze na peníze z česko-polských fondů. Ostatní města ERN totiž mají možnost využívat jak česko-německých, tak česko-polských fondů. Proto se ty ze Šluknovského výběžku mohly cítit polovičními členy našeho euroregionu,“ vysvětlil Zámečník.

Podle jeho mínění hrálo pravděpodobně nejdůležitější roli u dalších měst a obcí (Desná, Plavy, Loužnice, Držkov, Zahrádky, Bezděz), který vystoupily letos, zvýšení příspěvků pro ERN ze tří na pět korun za jednoho obyvatele.

„V roce 1992 přispívaly obce 1,5 Kč. Když vezmeme v úvahu, že v tu dobu byl průměrný plat kolem šesti tisíc korun, tak dnešní pětikoruna téměř přesně kopíruje vývoj mezd v Česku,“ upřesnil tajemník ERN.

Vystoupením šesti obcí v roce 2009 přišel Euroregion Nisa o částku 31 000 korun. Celkové příspěvky od měst a obcí letos činí 2,4 miliónů korun. ERN má dnes (září 2009) 138 členů, z toho je 135 obcí a další tři zastupuje Krajská hospodářská komora, Sdružení Český ráj a Liberecký kraj.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky