Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Německý velvyslanec se při návštěvě kraje zajímal o výuku němčiny a duální vzdělávání

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 03. 2015 14:00
  • Školství

Sdílet článek

Do Libereckého kraje tento týden zavítal velvyslanec Spolkové republiky Německo v ČR Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. Během jeho návštěvy jednal s vedením kraje o možnostech spolupráce a podíval se do společnosti CIS Systems s.r.o. v Novém Městě pod Smrkem.

Svoji návštěvu zahájil v sídle krajského úřadu, kde jej přijali hejtman LK Martin Půta, statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová a krajští radní Vít Příkaský a Alena Losová. Během jednání byl přítomen také jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník.

Německý velvyslanec se zajímal zejména o navázání spolupráce v oblasti výuky němčiny a o duální systém vzdělávání. „Němčina je druhý nejfrekventovanější jazyk, který se u nás vyučuje. Jeho znalost je v našem kraji potřebná, už jen kvůli blízkosti Saska. Na řadě škol v Libereckém kraji probíhají společné projekty, ale je třeba si přiznat, že mnoho jich nemá svého partnera. S vyhledáváním nám pomáhá právě Euroregion Nisa,“ uvedl hejtman LK Martin Půta. Na duální systém vzdělávání navázala členka rady kraje pověřená řízením rezortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Alena Losová, která hovořila o vzdělávací politice, jejíž prioritou je zapojování zaměstnavatelů do vzdělávání. Liberecký kraj podle ní spolupráci škol a  zaměstnavatelů  podporuje a po školách vyžaduje. „V současné době jednáme se společností Jablotron Alarms kvůli převzetí některých technických oborů. Máme zájem, aby v Libereckém kraji vznikla firemní škola. Úzká spolupráce se také rýsuje mezi ZOD Brniště a Střední školou hospodářskou a lesnickou ve Frýdlantu, konkrétně se jedná o podporu zemědělských oborů prostřednictvím stipendijního programu,“ doplnila radní.

Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven potvrdil, že v Německu se systém duálního vzdělávání osvědčil a funguje velice dobře. Nabídl možnost spolupráce například zprostředkováním zahraniční cesty, kde by zástupci kraje mohli načerpat poznatky a inspirovat se v praxi. Také předal kontakt na koordinační centrum česko-německých výměn mládeže Tandem, jehož aktivitou je vyhledávání partnerů pro školy.

Na pracovním obědě se hovořilo o projektech kultury a cestovního ruchu. Statutární náměstkyně hejtmana Hana Maierová, pod níž tento rezort patří, zmínila, že Liberecký kraj se pravidelně prezentuje na několika německých veletrzích cestovního ruchu. Též v oblasti kultury spolupracují krajské organizace se svými německými partnery dlouhodobě a úspěšně. „Pana velvyslance jsem pozvala na mezinárodní hudební festival Lípa Musica, který je ukázkou česko-německé spolupráce, protože se koná nejen v severočeském regionu, ale přesahuje i do Saska. Bylo by pro nás a pořadatele festivalu ctí, kdyby se pan velvyslanec zúčastnil třeba zahajovacího večera letošního ročníku,“ řekla statutární náměstkyně Hana Maierová.

Závěrem návštěvy se velvyslanec společně s hejtmanem Martinem Půtou přesunuli do Nového Města pod Smrkem, kde navštívili společnost CIS Systems s.r.o. zabývající se výrobou kabelové konfekce a systémové techniky. Právě tato firma společně s Knorr Bremse s.r.o. založily školu po vzoru německého duálního vzdělávání mistrů. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky