Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nepřiměřená rychlost způsobuje nejvíce smrtelných nehod v Libereckém kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 02. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7449|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

V roce 2008 zemřelo na silnicích libereckého kraje 39 lidí. Toto číslo je sice oproti stejnému období roku 2007 nižší o 8 životů, nicméně jedná se o stále velmi vysoký počet. Detailnější pohled do statistik dopravní nehodovosti ukazuje, že nejvíce smrtelných dopravních nehod způsobili řidiči motorových vozidel nepřiměřenou rychlostí a to ve dne za neztížené viditelnosti a povětrnostních podmínek a na mokré vozovce. Oproti tomu smrtelné nehody v nočních hodinách meziročně klesly.

„Nepřiměřená rychlost zabíjí na silnicích Libereckého kraje nejvíce lidí. Pohledem do záznamů o nehodách zjišťujeme, že jsou to zejména mladí lidé, kteří vlivem nepřiměřené rychlosti umírají nejčastěji. Proto považujeme za významnou práci v oblasti „lidský činitel při provozu na pozemních komunikacích“, kterou zajišťuje mimo jiné i Liberecký kraj,“ uvedl Martin Sepp, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu dopravy LK.

Ačkoliv jsou podle něho celkově smrtelné následky dopravních nehod oproti loňskému roku nižší, vzrostl počet těžce zraněných. Tento růst však překvapivě nezapříčinila nepřiměřená rychlost, ale zejména nesprávný způsob jízdy a nedání přednosti v jízdě. V celkových číslech těžce zraněných osob při dopravních nehodách však nepřiměřená rychlost vévodí a zapříčinila zhruba 40 % všech těžkých zranění.

Relativní úspěch při snižování smrtelných následků dopravních nehod a negativní fakt zvýšení počtu těžkých zranění, by mohl být mylně interpretován jako přesun smrtelných následků do těžkých zranění vlivem modernizace vozového parku osobní vozidel a tedy vyšším poměrem bezpečnějších vozidel. Ve skutečnosti se průměrné staří osobních vozidel v České republice nepatrně zvýšilo.

Ve spolupráci s dalšími složkami a partnery bude Liberecký kraj  v letošním roce opět pořádat Týden bezpečnosti v Libereckém kraji (20.-26. 4. 2009).

„Tentokrát se soustředíme na téma „Mladí a začínající řidiči“ Součástí tohoto týdne tedy bude celá řada aktivit, která by měla ukázat mladým lidem, jak působíme na jednotlivé skupiny a poukazujeme na nebezpečí, které na řidiče a ostatní účastníky provozu číhá doslova na každém kroku,“ doplnil Martin Sepp.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky