Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Noc hradních a zámeckých kaplí v LK začíná 19. května na Bezdězu

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 05. 2012 16:48

Sdílet článek

 

V  letošním roce pokračujeme v projektu „Noc hradních a zámeckých kaplí“ na objektech ve správě Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci (NPÚ ÚOP v Liberci)– hrad Bezděz a zámky Hrubý Rohozec a Sychrov.

Tento projekt má přiblížit návštěvníkům církevní prostory na hradech a zámcích v jejich nezvyklé podobě a také v nezvyklém čase.

„V neposlední řadě Liberecký kraj a NPÚ ÚOP v Liberci v průběhu sezóny přichystají propagační brožuru všech hradů a zámků na území Libereckého kraje i některých přidružených turistických mikroregionů, aby doplnila jednotnou ediční řadu propagačních materiálů libereckého regionu,“ připomněla náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS).

Navíc již počtvrté vyhlásili zástupci Libereckého kraje a NPÚ ÚOP v Liberci výtvarnou soutěž pro děti, tentokrát s názvem „Namaluj hrad Bezděz“. V období od 31. 3. do 10. 6. 2012 mohou děti malovat obrázky inspirované hradem Bezděz ve velikosti formátu A3. Ze dvou kategorií (předškolní a školní děti) bude následně vybrána pětice vítězů, na něž čekají volné vstupenky, publikace i další odměny. Veškeré doručené obrázky budou po celý červenec k vidění v podstřeší Purkrabského paláce hradu Bezděz.

V nejbližších termínech „Noc“ čeká na těchto objektech:

Hrad Bezděz  - „Noc hradních kaplí II., aneb noční výstup na hrad ve stínu májové noci“ - sobota 19. května od 19.00 do 23.00 hodin

Návštěvníci se mohou těšit na kapli osvětlenou svíčkami a čeká je také noční pohled z velké věže. V rámci této akce vystoupí skupina scénického šermu a divadla Bibus Spiritus v představení „Přízrak z Bezdězu“, k vidění budou historické tance z období gotiky a také noční taneční show. Atmosféru doplní svým vystoupením hudební skupina SUNSET. (www.hrad-bezdez.eu)

Zámek Hrubý Rohozec - „Noc zámeckých kaplí II. – Rozšířené prohlídky zámku“ - pátek 1. června od 19.00 hodin do 22.00 hodin (vždy v celou hodinu)

Prohlídka běžně nepřístupné sakristie, v níž budou vedle běžně nevystavovaných liturgických předmětů a mešních rouch poprvé představeny nově zrestaurované obrazy českých zemských patronů z dílny významného českého barokního malíře Karla Škréty. Vstupné 100,-Kč.

 (www.hruby-rohozec.eu)

Zámek Sychrov - „ Noc zámeckých kaplí II. – Magická noc při svíčkách“ - sobota 23. června od 21.00 hodin  Koncert v noční zámecké kapli: soprán – Zdena Kloubová, varhany - Zuzana Němečková, viola - Petr Přibyl.. Rezervace na pokladně zámku - tel. 482  416 011. Vstup 150 Kč.  (www.zamek-sychrov.cz)

Kontakty: PhDr. Miloš Kadlec, ředitel, NPÚ ÚOP v Liberci, 482 360 003, kadlec@liberec.npu.cz

Mgr. Lucie Spálenská, pracovník vztahů k veřejnosti, NPÚ ÚOP v Liberci, tel.: 482 360 006, e-mail: spalenska@liberec.npu.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky