Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nová dopravní značka „Zimní výbava“ se možná brzy objeví v Libereckém kraji

Mgr. Matoušová Barbora

  • 02. 07. 2008 00:00

Sdílet článek

[id:6662|autor:Mgr. Matoušová Barbora|email:barbora.matousova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 327|mobil:|aktualizace:]

Do množiny dosavadních dopravních značek přibude další. Sbírkou zákonů č. 202/08 byla totiž doplněna vyhláška ministerstva dopravy č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, o novu dopravní značku „Zimní výbava“. Tato změna nabude účinnosti od 1. července 2008, přičemž v Libereckém kraji se již nyní uvažuje nad jejím využitím. „Liberecký kraj zvažuje využití nové značky v oblastech horských silnic, a to již v letošní zimě,“ řekla vedoucí odboru dopravy kraje Stanislava Jakešová.

 

Nová značka „Zimní výbava“ přikazuje řidiči motorového vozidla kategorie M nebo N (Kategorie M - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu osob, Kategorie N - motorová vozidla, která mají nejméně čtyři kola a používají se pro dopravu nákladů) v období od 1. listopadu do 30. dubna pokračovat v jízdě jen za použití zimních pneumatik. Tuto povinnost budou dodržovat motorová vozidla o maximální hmotnosti 3 500 kg, s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm na všech kolech a motorová vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg, s hloubkou dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 6 mm na všech hnacích kolech.

Použití zimních pneumatik může být nahrazeno použitím sněhových řetězů. Povinnost bude ukončena značkou „Zimní výbava – konec“. Období platnosti může být změněno dodatkovou tabulkou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky