Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nová kniha detailně přibližuje lidové stavitelství v našem kraji

20. 05. 2016

K historii lidového stavitelství v severovýchodních Čechách přibyl další příspěvek. Je jím zcela nová kniha, která poukazuje na nejzajímavější, nejcennější dochované lidové stavby a jejich soubory doplněné množstvím barevných fotografií. Její křest se uskutečnil při příležitosti oslav 130 let od založení Muzea Českého ráje v Turnově ve čtvrtek 19. května, které knihu pro Liberecký kraj vydalo.

Knihu Lidové stavby Libereckého kraje slavnostně pokřtili hejtman Martin Půta, majitelka Dlaskova statku v Dolánkách Alena Hejduková a Jan Havelka ze spolku Dubáci. „Liberecký kraj má nespočet lidových staveb a památek. Jednou z nich, z těch technických staveb, je i dřevěný věšadlový most v Bystré nad Jizerou. Bohužel patří mezi patnáct národních kulturních památek v kraji, které jsou ve špatném stavu, a potřebuje nákladnou rekonstrukci. Obec už na jeho opravu vypsala sbírku a kraj na jeho obnovu také přidá. Určitě chceme řešit i havarijní stav jiných památek,“ řekl při svém krátkém proslovu hejtman Martin Půta.

Jedinečnost nové knihy spočívá mimo jiné i v tom, že podobná publikace vyšla naposledy před zhruba 30 lety. Čtenáři se v jedenácti kapitolách seznámí s charakteristickými rysy bohatého a různorodého památkového fondu lidového stavitelství na území kraje.

„Po dlouhé době vychází reprezentativní publikace, která je obecně věnována lidové architektuře v našem kraji.  Máme se v této oblasti čím pochlubit. Kniha je doplněná o text zpracovaný odborníky, nicméně stylem přístupným laické veřejnosti. Vydávání financoval Liberecký kraj a příprava trvala přibližně dva roky,“ uvádí Hana Maierová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu s tím, že Muzeum Českého ráje v Turnově je odborným pracovištěm pro péči o tradiční lidovou kulturu v Libereckém kraji.

Publikace vyšla v nákladu 1300 ks a prodávat se bude za 390 Kč pouze v kulturních příspěvkových organizacích Libereckého kraje (Krajské vědecké knihovně v Liberci, Severočeském muzeu a Oblastní galerii, dále pak v turnovském a českolipském muzeu).

Bc. Dědková Markéta
marketa.dedkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324
Mobil: 739541624