Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Nová zastávka Smržovka – Luční už slouží cestujícím

07. 01. 2010

 

Zkušební provoz začal 1. ledna 2010 na nově vybudované železniční zastávce Smržovka-Luční na trati Harrachov-Tanvald-Liberec. Umožní lepší dostupnost železniční dopravy z centra města Smržovka - sídliště Luční a blízké občanské vybavenosti. Zastávka, která je umístěna mezi stanicí Smržovka a zastávkou Smržovka-střed, je součástí projektu Zlepšení dopravní obslužnosti území Mikroregionu Tanvaldsko, který podpořila Evropská unie částkou 25,7 milionů a výraznou měrou se na něm podílelo město Smržovka.

 

„Nová zastávka přispěje ke zkvalitnění dopravní obslužnosti v našem městě,“ řekl Marek Hotovec, starosta města Smržovka.

Prvním spojem, který ve Smržovce - Luční zastavil byl na Nový rok v 5.52 minut osobní vlak z Tanvaldu do Liberce. Na zastávce budou zastavovat všechny osobní a spěšné vlaky jezdící na trati Harrachov – Tanvald – Liberec.

 

„Další tři nové zastávky budou postaveny a začnou sloužit v tomto roce v Desné a ve Velkých Hamrech. Projekt Zlepšení dopravní obslužnosti Mikroregionu Tanvaldsko počítá s výstavbou nejen čtyř nových zastávek na železnici, ale také s modernizací 19 autobusových zastávek,“ uvedl Martin Seep, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu dopravy Libereckého kraje. Krajský úřad se finančně podílel z 50% na nákladech dokumentace.

 

Zastávka splňuje všechny parametry pro moderní cestování na železnici. Vzniklo nové nástupiště, dlouhé 30 metrů a široké 3 metry. Čekárna je dřevěná stavba s prosklenými plochami na stěnách a pultovou střechou. V rámci stavby se rovněž vybudoval přístupový chodník, veřejné osvětlení, vznikla zeď nutná pro rozšíření prostoru nástupiště směrem ke Smržovskému potoku a části přístupového chodníku v délce 108 metrů.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588