Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové lyceum i studijní obory. Liberecký kraj rozšířil nabídku středního školství

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 02. 2024 14:27
  • Školství

Sdílet článek

Dlouhodobě a systematicky podporuje kraj vzdělávání v regionu. V souladu s aktuálními trendy, které vykazují stoupající zájem o všeobecné studium, otevřel na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole Liberec Technické lyceum. Zároveň na Střední škole strojní, stavební a dopravní Liberec vznikly dva nové obory – Technická zařízení budov a Průmyslová ekologie.    

„Věřím, že rozšířená nabídka uspokojí zájem žáků z regionu. Ti se nemusí bát, že by se nikam nedostali, míst je dost. Všem uchazečům i jejich rodičům přeji k přijímacímu řízení mnoho štěstí, trpělivosti a pevných nervů,“ uvedl Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Liberecký kraj nabízí ekonomická lycea na obchodních akademiích v České Lípě a v Liberci. Pedagogické lyceum se nachází na Gymnáziu a SOŠ pedagogické Liberec, Technické lyceum na Střední průmyslové škole a Vyšší odborné škole v Liberci, Zdravotnické lyceum na Střední zdravotnické škole Turnov a Kombinované lyceum na Waldorfské základní a střední škole Semily.

Kraj navýší kapacitu míst také na libereckém Gymnáziu F. X. Šaldy, které se v budoucnu rozroste o další učebny. Krajští radní schválili závazek spolufinancování a předfinancování projektu, díky němuž bude možné otevřít v každém ročníku čtyřletého gymnázia o třídu navíc. Pokud vše půjde podle plánu, uvítají na škole v nových prostorách první žáky od školního roku 2025/2026.

Kraj rovněž průběžně na středních školách buduje takzvaná Centra odborného vzdělávání. Napříč regionem jich vzniklo doposud osm; celkové náklady činily 700 milionů korun. „Pracujeme již na dalších projektech. Centrum odborného vzdělávání zdravotnicko-sociální vznikne na střední zdravotnické škole v Turnově, centrum odborného vzdělávání strojírenství a robotiky na Střední průmyslové škole technické v Jablonci nad Nisou, centrum odborného vzdělávání pro obrábění kovů a vstřikování plastů při Střední škole strojní stavební a dopravní v Liberci a centrum odborného vzdělávání stavebnictví na Střední škole v Semilech. Náklady se odhadují na 400 milionů korun,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

Více informací o školství v kraji se nachází na stránkách www.edulk.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky