Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové stacionární odběrové místo pro pacienty s podezřením na koronavirus začalo fungovat v Jilemnici, připraveni jsou také v České Lípě a Jablonci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 03. 2020 16:42
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Již nějaký čas funguje odběrové místo pro pacienty, jež jsou podezřelí z nakažení koronavirem, v areálu Krajské nemocnice v Liberci. Dnes zahájilo provoz odběrové místo v Masarykově nemocnici v Jilemnici, které bude fungovat denně včetně víkendu od 9 do 11 hodin.

„Pokud to bude potřeba, provozní dobu prodloužíme,“ doplnil MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Na odběry jsou také připraveny Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a Nemocnice s poliklinikou Jablonec nad Nisou. „Zatím nám chybějí testy a ochranné pomůcky. Jakmile budou, začnou odběrová místa fungovat,“ přiblížil Sobotka.

Tyto odběrové centrály jsou určeny pro pacienty, jimž nákazu indikovali všeobecný praktický lékař nebo praktický lékař pro děti a dorost,  popřípadě ošetřující lékař poskytovatele lůžkové péče, epidemiolog KHS či ambulantní specialista – pneumolog.

V Liberci a Jilemnici, kde jsou odběrová místa nyní v provozu, se jedná o venkovní stany. Provoz funguje následovně: pacient může přijet autem do odběrového místa v areálu nemocnice a zaparkovat ve stanu, do kterého za ním přijde zdravotník v ochranném obleku. Ten otevřeným okénkem odebere biologický vzorek, předá jej k laboratornímu vyšetření a pacient může odjet. Dochází tím k úspoře času a také minimalizaci případných rizik. Odběrová místa jsou v areálech nemocnic označena jasnými směrovkami.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky