Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové výstavy Oblastní galerie: satira, mapy i známá jména Liberecka

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 27. 01. 2016 15:53

Sdílet článek

Vernisáží 28. ledna v 17.30 hodin budou v galerii zahájeny tři nové výstavy. V podbazénové hale to bude reprezentativní výstava Jany Kasalové, která představuje své práce z posledních let doplněné prostorovou instalaci připravenou přímo pro libereckou galerii. V grafickém kabinetu galerie připomene na výstavě Úpadek nezastavíš. Podle Williama Hogartha slavnou anglickou barokní grafiku. A třetí výstava s názvem Příběhy kraje je koncipovaná jako doplněk stálé expozice Na vlnách umění II – Umění po roce 1945. Představuje výtvarné umělce spjaté s regionem, kteří nejsou z prostorových důvodů zastoupení ve stálé expozici.

V díle Jany Kasalové se v posledních letech setkávají témata krajiny, přírody a map s intenzivním zájmem o osud a paměť česko-německého pohraničí vycházející z rodinné zkušenosti autorky. Kurátorka výstavy Markéta Kroupová popisuje, co můžeme na výstavě vidět: „Jana Kasalová představuje atraktivní výběr ze své tvorby z posledních let. Jsou to jak kresby, tak zejména digitální tisky, v nichž pracuje s urbanismem a plány světových velkoměst. Vytváří pozoruhodné a minimalistické, téměř geometrické, kompozice s velkou estetickou působivostí. Dominantou výstavy je instalace z map, pařezů a rokajlových korálků, která odkazuje právě k místní paměti a je zároveň autorčinou osobní introspekcí.“ Zajímavostí také je, že v jedné muchláži Jana Kasalová pracovala s mapou Liberce z roku 1901, jejíž originál je v majetku Historického ústavu AV ČR v Praze.

Výstavu grafických prací Wiliama Hogartha galerie připravila ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Autorka výstavy, kurátorka Národní galerie Eva Bendová charakterizovala proslulého grafika jako autora, kterého dobová společnost obdivovala pro jeho schopnost ostře komentovat společenská tabu a tehdejší společnost: „Přestože ve své tvorbě vycházel z tradice 18. století, používal moderní a nadčasové prostředky. Obrazová vyprávění o zhýralém životě člověka, který mimochodem Hogarth nazýval pokrokem, v listech Vzestup zpustlíka a Vzestup poběhlice byla masově rozšiřována nejen na anglické půdě, ale i ve střední Evropě.“ Je zajímavé, nakolik může být vzkaz o „zkažené“ společnosti aktuální také pro dnešní publikum. I to byl jeden z důvodů, proč se Oblastní galerie rozhodla vystavit Hogarthovy tisky plné satiry zhýralého nemorálního života Londýna 18. století.

Třetí výstavu lze stručně uvést pomocí jmen vystavujících: Alex Beran, Miroslav Čermák, Jiří Dostál, Milan Janáček, Josef Jíra, Jaroslav Klápště, Vladimír Komárek, Dalibor Matouš, Jiří Nepasický, Jiří Seifert, Jaroslava Solovjevová, Pavel Šulc, Rostislav Zárybnický. Kurátorka výstavy Zuzana Štěpanovičová připravila výstavu ze sbírek Oblastní galerie Liberec, která doplňuje stávající stálou expozici o díla autorů spojených s regionem: „Výběr akcentuje autory, kteří pracovali nebo pracují s klasickými výtvarnými druhy, jako jsou figurální a krajinný žánr, popřípadě ty, kteří společně vystavovali. V každém případě však připomíná jména patřící ke chloubě tohoto regionu.“ Galerie touto výstavou také splácí dluh návštěvníkům, kteří po oblíbených autorech často ptali a postrádali je ve stálé expozici.

Ke všem výstavám je připraven bohatý doprovodný program v podobě komentovaných prohlídek, přednášek a programů pro děti.

Oblastní galerie Liberec je zřizována Libereckým kraje. Galerie je pro veřejnost otevřena denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtky do 19 hodin. Pravidelně ve čtvrtek galerie nabízí volný vstup na výstavy. Školy mohou využít bohatou nabídku doprovodných programů ke krátkodobým výstavám a stálým expozicím.

TZ OGL

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky