Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nové značení, semafory i kola. Dětským hřištím věnuje kraj na vybavení 1,4 milionu korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 05. 2024 14:50
  • Doprava

Sdílet článek

Dopravní výchově školáků dlouhodobě a systematicky pomáhá Liberecký kraj mimo jiné i tím, že přispívá miliony korun na údržbu a nové vybavení dětských dopravních hřišť. Kromě běžné podpory nyní navíc rozšířil nabídku nad rámec uzavřených smluv o další dotace.

„Dobrý řidič se učí celý život a někde je potřeba začít. To, aby dětská dopravní hřiště dobře fungovala, je důležité, protože právě na nich si žáci základních škol osvojí první řidičské krůčky a seznámí se, samozřejmě nanečisto, s tím, jak to v provozu chodí,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

Podmínkou poskytnutí mimořádné dotace bylo spolufinancování ze strany příjemce dotace ve výši 30 %; spoluúčast Libereckého kraje činila 70 %, a to při maximální výši příspěvku 500.000 korun.

O nabídku peněz na obnovu povrchů dopravních hřišť, vodorovného a svislého dopravního značení na nákup kol, koloběžek či šlapadel a další investice projevilo zájem pět dětských dopravních hřišť, mezi něž rozdělí 1.392.000 korun.

V České Lípě opraví vozovku, rozvodnou skříň a signalizační zařízení, pořídí pět jízdních kol a namalují vodorovné dopravní značení. Příspěvek činí 195 tisíc korun. Půl milionu korun investují ve Frýdlantu do světelné signalizace a stejná částka poputuje v Jablonci nad Nisou na revitalizaci povrchů a vodorovného i svislého dopravního značení.

Mladým cyklistům bude na hřišti v Košťálově sloužit pětadvacet jízdních kol, přičemž před jízdou si mohou obléci jednu z pětadvaceti nových přileb. Obnovou projde svislé dopravní značení a nafouknout si duše bude možné pomocí nového kompresoru. Dotace činí 155 tisíc korun. Hřiště v Turnově obdrží dvaačtyřicet tisíc korun na nákup kol a inventáře.

Na dopravní výchovu na dětských hřištích v letech 2003 až 2025 poskytuje kraj celkem 1.260.000 korun. Česká Lípa obdrží 267 tisíc korun, Český Dub  a Chrastava 30 tisíc, Frýdlant 75 tisíc, Jablonec nad Nisou 255 tisíc, Košťálov 153 tisíc, Liberec 360 tisíc a Turnov 90 tisíc korun.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky