Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novou tvář Kuřívod navrhnou po demolici sovětských domů studenti

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 02. 2015 10:35
  • Rozvoj
  • Školství
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Studenti vysoké a střední školy navrhnou novou podobu Kuřívod v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Spolupráce s nimi je dalším z kroků pracovní skupiny pro obnovu Ralska. Kuřívody se stanou jakousi pomyslnou bránou do vznikajícího Geoparku Ralsko. Zároveň Liberecký kraj začal připravovat demolice dalších objektů, které v Ralsku zbyly po bývalé sovětské armádě.

Komise pro obnovu bývalého vojenského prostoru Ralsko navrhla krajské radě, aby nechala vypracovat studii na demolici objektů zbylých po pobytu sovětské armády v Hradčanech. Chceme, aby hned poté, co získáme peníze z evropských dotací, demolice začaly. Předpokládáme, že to bude v roce 2016,“ uvedl Josef Jadrný, náměstek pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje s tím, že období let 2015/2016 je pro bývalý vojenský prostor zlomovým. Právě v tomto období totiž přiteče na demolice ruin i další sanační práce také dotace od státu. Liberecký kraj má práce v Ralsku mezi svými prioritami.

Začne se také budovat

Kromě demolic v Ralsku začnou také budovat a tvořit nejenom turistickou infrastrukturu. „Zprostředkovali jsme spolupráci mezi obcí Ralsko, Geoparkem Ralsko a Technickou univerzitou v Liberci, konkrétně s katedrou urbanismu. Studenti navrhnou, jak by mohlo centrum Kuřívod vypadat. Jde o jeden z velkých kroků směrem k obnově bývalého vojenského prostoru a jeho zpřístupnění turistům,“ uvedl Josef Jadrný. Kromě univerzitních studentů návrhy nové podoby Kuřívod připravují také studenti Střední průmyslové školy stavební v Liberci, které oslovila obec.

Studenti mají za úkol navrhnout nové centrum obce a především podobu domu v jeho středu, který zbyl po bývalé sovětské armádě a nyní je v dezolátním stavu. „Původní majitel z něj chtěl udělat prodejnu ojetých aut, ale nedopadlo to a dlouho chátral. Loni na podzim jsme objekt asi za milion koupili a přemýšleli, co s ním,“ popisuje Miroslav Králík, starosta Ralska.

Nakonec se prostřednictvím kraje domluvila obec i Geopark Ralsko na spolupráci se studenty a ti mají nyní přijít s návrhy na využití a zároveň s projekty na zvelebení celého centra Kuřívod.

V domě má najít nové zázemí lékař či pošta apod. „Paní ředitelka geoparku měla nápad, udělat z budovy také jakési infocentrum a místo pro různé aktivity. Vzniknou má v objektu infocentrum geoparku, výstavní prostor, naše infocentrum a atrium s posezením, vystavenými mapami, kde se mohou návštěvníci na chvíli zastavit,“ vysvětluje Miroslav Králík, který by rád nový dům otevřel poslední dubnový den roku 2016, u příležitosti výročí 150. let od srážky u Kuřívod, která předcházela krvavé bitvě Prusko-Rakouské války u Hradce Králové.

Na nové podobě Kuřívod budou pracovat např. studenti Technické univerzity Liberec. „Tématem zadání je návrh budovy nebo budov, tvořící pomyslné centrum obce Ralsko, Kuřívody. Cílem zadání je umístit objekt poskytující základní zázemí pro lékařskou péči a kulturu, tak aby byla v kontaktu se zbytky historické zástavby a stala pomyslným centrem města,“ uvedl Radek Suchánek, vedoucí katedry urbanismu technické univerzity. Nyní se uvidí, kolik studentů se do projektu zapojí.

Není to poprvé, kdy se stalo Ralsko tématem studentské práce. V rámci studentské soutěže Ježek F kleci přišel Tobiáš Hradec s návrhem nazvaným Škola na stolové hoře, kterou umístil do prostoru Ralska.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky