Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový dopravní systém IDOL zve v kraji více lidí do autobusů a vlaků

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 05. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:8041|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Pokud se naplní očekávání Libereckého kraje z chystaného Integrovaného systému dopravy (IDOL), autobusy a vlaky bude jezdit více lidí. Nový systém má od poloviny roku umožnit cestovat na jeden doklad různými veřejnými dopravními prostředky a zároveň sjednotí tarify v městské, příměstské a vlakové dopravě. Dnes ho na tiskové konferenci představili náměstek hejtmana pro dopravu Martin Sepp, ředitel společnosti Korid LK Petr Prokeš a ředitel DPML Jiří Veselka.

Jedná se o unikátní systém v republice založený na čipové kartě. Převzali jsme ho z Německa, kde ho už sedm let používá sdružení dopravců ZVON,“ řekl Petr Prokeš, ředitel společnosti Korid LK, která má v Libereckém kraji na starosti veřejnou dopravu.

Komu IDOL prospěje?

Především pravidelným cestujícím a lidem, kteří jsou zvyklí jezdit vlaky nebo musí často přestupovat.

Kupříkladu nyní při cestě do Turnova z Liberce, platí sedm korun za MHD v Turnově, 16 korun za MHD v Liberci a 30 až 32 korun za cestu autobusem. Kdo jede vlakem, platí ještě více – od 42 do 55 korun.

„Dohromady to tedy je od 53 do 78 korun. Nově zaplatí za celou cestu 36 korun včetně jízdy v MHD a je jedno jestli pojedou autobusem nebo vlakem,“ přiblížil Prokeš. „Ještě výhodnější to bude pro cestující, kteří budou mít sedmidenní nebo třicetidenní předplatné. U týdenního prakticky zaplatí osm cest a u měsíčního třicet,“ dodal ředitel Koridu.

Výhody plynoucí z IDOLu ale mohou podle něj čerpat jen držitelé krajské karty Opuscard. „Různými dopravními prostředky na jeden lístek bude možné jen prostřednictvím čipové karty,“ upřesnil. V IDOlu se budou zatím uznávat i jiné čipové karty, kupříkladu Liberecká či karty autobusových dopravců.

Liberecký kraj IDOL oficiálně spustí 1. července, zkušebně, i s novými cenami, se začne testovat již od 18. května na Českodubsku, v Turnově a v Liberci. Kraj si chce mimo jiné vyzkoušet, zda podle předpokladů funguje zúčtování jízdného od různých dopravců. Držitelé karet budou moci na jeden doklad cestovat po Českodubsku, na linkách ČSAD Liberec ve směru na Liberec, v městské dopravě v Liberci a Turnově či vlakem na trati mezi Libercem a Turnovem.

„Ceny v autobusech nebudou vyšší než v jiných krajích. Několik let jsme je neměnily, naopak jízda vlakem bude levnější,“ upozornil Martin Sepp.

S IDOLem se mohou nyní lidé v Liberci seznámit každý den od 10 do 18 hodin na terminálu MHD v centru města. K dispozici zde mají tramvaj, kde si mohou nový systém vyzkoušet a odborníci jim zodpoví jejich otázky.

 

Zkušební provoz IDOL zahájí 18. května

Integrovaný systém dopravy IDOL, který má fungovat na celém území Libereckého kraje od července, spustí od poloviny května zkušební provoz v Liberci, na Českodubsku a Turnovsku. Jeho podstatou je cestování na území celého kraje za jednotnou cenu a s jedním cestovním dokladem. Ten zároveň umožní přestupovat na libovolný veřejný dopravní prostředek.
Právu to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Libereckého kraje Martin Sepp s tím, že nový systém si také vyžádal sjednocení cen jízdného v autobusech a vlacích, což s sebou přinese zdražení v rozmezí mezi šesti až osmi procenty.
Téměř tři stovky tarifních zón

 

Obyvatelé měst, kde začíná zkušební provoz 18. května, tak jako první začnou platit zvýšené jízdné.
"Jde ale především o jednotlivé jízdné, které se zdraží. Pro ty, kteří používají sedmidenní anebo měsíční tarif, by se ceny neměly výrazně změnit," poznamenal Martin Sepp.
IDOL je podle něho rozdělen do 281 tarifních zón. Při jejich tvorbě vycházel Liberecký kraj z principu, že jedna obec je minimálně jedna tarifní zóna, územně rozsáhlejší obce jsou rozděleny na více tarifních zón.
"Tarify v zónách s MHD, tedy v České Lípě, Jablonci nad Nisou, Liberci a Turnově, jsou stanoveny samostatnými nařízeními těchto měst vydanými v přenesené působnosti a integrovaný tarif je přijímá," vysvětlil náměstek.
Zatímco v případě autobusové dopravy se podařilo kraji sjednotit ceny v meziměstských autobusech a zároveň si všichni čtyři autobusoví dopravci v kraji mezi sebou vzájemně uznávají čipové karty. České dráhy se do systému zapojily až vloni.
 Liberecký dopravní podnik začal nahrávat aplikaci pro IDOLA

Liberecký dopravní podnik od úterý nahrává držitelům Liberecké městské karty dopravní aplikaci, která jim umožní cestování po celém kraji v rámci Integrovaného dopravního systému.

„Aplikaci budeme nahrávat zadarmo tento týden. Od příštího za to budeme požadovat deset korun na pokrytí nejnutnějších nákladů,“ popsal Jiří Veselka, ředitel Dopravního podniku města Liberce (DPML), který provozuje MHD ve stotisícovém městě.

Dopravní podnik původně počítal s tím, že aplikace bude zdarma nahrávat už na konci února během lyžařského mistrovství světa a poté bude chtít 30 korun. Kvůli problémům s dodavateli software se ale celý proces skoro o čtvrt roku zpozdil, proto se DPML rozhodl poplatek snížit.

Nahrání aplikace včetně vyplnění formuláře trvá zhruba pět až deset minut. Rozšíření funkce městské karty přijde dopravní podnik na 900 tisíc korun.

Liberecká městská karta je předchůdkyní krajské Opuscard. Právě ta má umožnit cestovat na jeden doklad městskou, příměstskou, meziměstskou či vlakovou dopravou po celém kraji. Pro IDOL jsou ale držitelé staré liberecké karty důležití, vlastní ji zhruba 65 tisíc lidí a v liberecké MHD ji využívá přes 30 tisíc lidí. Projekt IDOL startuje 18. května na Českodubsku, v Turnově a Liberci. V celém kraji se projekt spustí 1. července.

V liberecké MHD bude možné od příštího týdne platit kartou i jednotlivé jízdné

Prostřednictvím čipové karty Opuscard bude možné od příštího týdne platit za dopravu v liberecké Městské hromadné dopravě (MHD) i za jednotlivé jízdné.

„Karta bude fungovat jako elektronická peněženka,“ řekl Jiří Veselka, ředitel Dopravního podniku města Liberce, jež provozuje tamní MHD.

Veselka.

Dosud bylo možné v Liberci čipovou kartu využívat pouze pro časové předplatné. Změnu přinesl Integrovaný dopravní systém (IDOL, který umožní cestovat různými dopravními prostředky na jeden doklad po celém Libereckém kraji. Systém oficiálně spustí Liberecký kraj 1. července, již od 18. května ale bude nový tarifní systém platit na Českodubsku, v Turnově a Liberci.

Výše jízdného ve stotisícovém městě bude u karty stejná jako u papírové jízdenky, tedy 16 korun.

Kartou mohou v liberecké MHD platit nejen držitelé krajské Opuscard, ale i staré liberecké městské karty. Ti si ale musí na ni nechat nahrát novou dopravní aplikaci. Celý proces trvá zhruba 10 minut a tento týden je zadarmo. Od příštího týdne za nahrání aplikace zaplatí držitelé karty deset korun. 

 (s využitím Mediafax a Právo)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky