Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový ředitel Oblastní galerie v Liberci se ujal funkce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 03. 2023 16:17
  • Kultura

Sdílet článek

Nového šéfa má liberecká Oblastní galerie v Liberci. Stal se jím Filip Suchomel, jenž se oficiálně ujal své funkce 1. března.

„Jevil se nám jako nejlepší kandidát. Jednoznačně nás přesvědčil o své kompetentnosti projevem, profesionálním přístupem a vizí organizace otevřené zahraniční spolupráci. Velký akcent kladl Filip Suchomel na spolupráci s dalšími organizacemi ve městě, a to to nejen organizacemi kraje, ale také s univerzitou. Důraz kladl také na práci s veřejností, zejména dětmi a mladými lidmi. Vítám ho v nové funkci a přeji mu mnoho štěstí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Rád přispěji svými zkušenostmi k rozvoji Oblastní galerie a bude mi ctí navázat na úspěšnou práci mých předchůchců. Chci návštěvníkům galerie i nadále přinášet řadu pohledů na výtvarnou scénu, a to nejen regionální, ale i celostátní a zahraniční,“ uvedl Suchomel.

Filip Suchomel je historik uměni a japanolog narozený v Praze, vystudoval obory orientalistika-japanologie a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mimo jiné jako vedoucí asijského oddělení Náprstkova muzea v Praze a byl ředitelem Sbírky asijského umění Národní galerie. Ve své odborné práci se zaměřuje na výzkum japonského a čínského umění se speciálním zřetelem na otázky kulturní výměny mezi Západem a Východem. Dlouhodobě se věnuje výzkumu sbírek japonského a čínského umění z národních i regionálních muzeí a rovněž z hradních a zámeckých sbírek, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

„Komise pochopitelně zvažovala i zaměření budoucího pana ředitele, které je jasné orientované na východní a japonské umění. To není oblast, které se naše galerie věnuje, nicméně po diskuzi, kterou jsme na toto téma vedli i s panem Suchomelem, jsme došli k závěru, že je to jen jeden z aspektů. Za velmi důležitou považujeme jeho velkou zahraniční zkušenost, přesah, který je schopen do naší instituce přinést a posunout ji dál,“ doplnila náměstkyně Květa Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky