Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Nový vlak Stadler přijel na zkušební jízdu do Liberce

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 10. 2011 17:38
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Dnes přijel do Liberce neoficiálně na zkušební představení první nový motoráku RS1, který si prohlédli účastníci konference InterRegioRail. Oficiální příjezd tohoto nového vozu pro Liberecký kraj se chystá za účasti hejtman LK Stanislava Eichlere a náměstka hejtman pro dopravu Martina Seppa (oba ČSSD) na začátek listopadu.

Motorový vůz je určen pro provoz osobních vlaků v oblasti Jizerskohorské železnice, jejíž provoz bude zahájen se změnou jízdních řádů od 11. prosince letošního roku.

V Libereckém kraji bude provozováno celkem 16 nových motorových vozů typu Stadler RS-1. Nasazovány budou na následujících tratích Liberec – Tanvald – Harrachov (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Černousy (do Černous všechny vlaky, do Frýdlantu většina – výjimku tvoří posilové vlaky ve špičkách pracovních dní), Liberec – Raspenava – Bílý Potok (všechny vlaky), Liberec – Frýdlant – Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem (jen dopoledne v pracovních dnech a celodenně o víkendu).

„Lze říci, že v rámci Jizerskohorské železnice budou Stadlery nasazeny na všechny vlaky vyjma posilových spojů Liberec – Frýdlant, pokračujících do Nového Města / Jindřichovic a vyjma vlaků na trati Smržovka – Josefův Důl,“ uvedl náměstek hejtmana.

Podle něj v těchto případech budou vlaky provozovány modernizovanými jednotkami Regionova, speciálně vyrobenými pro Liberecký kraj a vybavenými několika drobnými zlepšeními oproti sériově dodávaným jednotkám. Cestující na jmenovaných tratích se tak mohou těšit na nabídku nízkopodlažních spojů umožňujících rozšířenou přepravu spoluzavazadel včetně jízdních kol. „Všechny vlaky budou též vybaveny vnějším i vnitřním digitálním displejem. Samozřejmostí jsou nová ergonomická sedadla pro vyšší komfort cestován,“ doplnil Martin Sepp.

Nová vozidla mají České dráhy dodat nejpozději v prosinci tohoto roku.

„Věříme, že nová vozidla zatraktivní železniční dopravu v Libereckém kraji, a že cestující ocení nejen pohodlí, které vlaky nabídnou, ale i rychlost a četnost spojení,“ zdůraznil náměstek..

Společným cílem společnosti KORID LK a Libereckého kraje je novou, kvalitní službou se všemi moderními prvky 21. století oslovit i cestující, kteří se dosud vlakům z různých důvodů vyhýbali a nabídnout jim vhodnou alternativu přepravy.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky