Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O kvetoucí krokusy v Lukášově pečují skautky. Letos je předběhli divočáci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 04. 2024 12:47
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Jaká je oblíbená pochoutka divokých prasat? Cibulky šafránu. Potvrdilo se to na krokusových lukách v Lukášově mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Zjistily to členky oddílu vodních skautek z Liberce, které tu mapují výskyt a množství těchto rostlin. Ukázalo se totiž, že v místě růstu mnoha rostlin zejí díry v zemi a okolí je náležitě rozryté.

O tuto přírodní památku pečují skautky ve spolupráci s Libereckým krajem v rámci takzvaného patronátu, jehož prostřednictvím v rámci celé země členové oddílů pečují o kousky krajiny, které si sami vyberou; více informací se nalézá na odkazu https://www.skautskyinstitut.cz/patronaty. „I po útoku divokých prasat skautky napočítaly 1646 kvetoucích rostlin,“ sdělil popsal Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody krajského úřadu.

Za lukášovskými šafrány lidé s oblibou vyráželi lidé už mezi světovými válkami; přírodní památka byla vyhlášena roku 1946. Liberecký kraj nechává od roku 2016 louky spásat ovcemi za vydatné podpory pasáčkových borderkolií. Předtím se luka v posledních dvaceti letech obhospodařovala pouze kosením, což způsobilo ochuzení o množství lučních bylin a trav a také postupný úbytek zde chráněných šafránů.

„Čtyřnohé sekačky mívají v Lukášově práci zhruba na čtrnáct dní a pochroupat mají 1,1 hektaru travních porostů. Spásání představuje účinnou formu hnojení. Klíčovými pomocníky jsou brouci, například chrobák lesní, kteří se snaží ovčí trus zakopat do země a posléze do něj naklást svá vajíčka. Jejich snaha se rozmnožit zároveň znamená nakypření a pohnojení půdy, která je zde na živiny přirozeně chudá,“ přiblížil Václav Židek, krajský radní pro resort zemědělství a životního prostředí.  

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky