Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O prázdninách nabízí kraj zážitky a výpravy za řemesly

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 31. 07. 2018 00:00

Sdílet článek

Liberecký kraj i v letošním roce podpořil v rámci svého dotačního fondu řemeslníky, kteří se věnují původní řemeslné tvorbě a turistům nabízejí možnost podívat se na výrobu a vyzkoušet si některý z výrobků vlastnoručně vyrobit. Pro návštěvníky kraje se tak nabízí možnost vyzkoušet si celou řadu tradičních řemesel – sklářství, výrobu ručního papíru, zpracování ovčí vlny, textilní tisk a další.

„Vnímání turistiky se proměnilo a dnes lidem nestačí jít se podívat například na hrad či zámek a absolvovat klasickou prohlídku. Chtějí autentický zážitek a příběh. Chtějí si vyzkoušet vyrobit nějaký výrobek, nakouknout takříkajíc „životu řemeslníka pod sukni“. Ta zkušenost je zajímavá i v tom ohledu, že ne vždy umíte docenit hodnotu práce lidí a když si můžete vyzkoušet, jak se třeba vyrábí vinutá perla, už se nedivíte, proč stojí náhrdelník z vinutých perel tolik, kolik stojí,“ vysvětluje proměnu požadavků návštěvníků Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Milovníky šperků z českého granátu určitě zaujme možnost podívat se, jak vzniká granátový šperk nebo si vyzkoušet broušení tohoto českého drahokamu či některou ze zlatnických technik, a to v Galerii Granát v Turnově (www.granat.cz). Pro rodiny s dětmi jsou připraveny prohlídky Galerie s loutkou krále Granáta.

Pokud zájemce láká vyzkoušet si práci se sklem nebo si vyrobit svůj vlastní originální šperk, mohou navštívit Kreativní dílničky s navlékáním korálků nebo lepením obrázků s korálky v Alšovicích ve Skleněné bižuterii (www.beadgame.cz). V červenci se navíc mohou těšit na víkendové akce ve znamení sladkostí – „Sladký měsíc – na to jste čekali“. Zajímavé je také místní muzeum, které je zaměřeno na historii výroby skleněných korálků. K vidění jsou mačkací stroje, několik typů brousících a řezacích strojů, nástroje pro zušlechťování korálků, navlékací strojky a mnoho dalších pomůcek.

Naučit se základy montáže vánočních ozdob a práce s perličkami je možné v kreativní dílně, která je součástí prodejny firmy Rautis v Poniklé. Ozdoby se pak dají tvořit podle návodů, nebo své vlastní fantazie. Firma zve také návštěvníky na exkurzi do výroby.

Vyzkoušet si foukání skla a vidět skláře při práci? Sklárna Harrachov (www.sklarnaharrachov.cz) nabízí obojí. V rámci prohlídky je možné být v těsné blízkosti pracujících sklářů a prohlédnout si kompletní postup zpracování skla hutními technologiemi. Součástí exkurze je i unikátní 100 let stará historická brusírna skla. A po prohlídce mohou zájemci vyzkoušet vyfouknout vlastní baňku nebo zdobení skla pomocí gravírování, malby na sklo a dalších zdobicích technik.

Železný Brod zve malé i velké na hru „Po stopách skřítka Střípka“, která účastníkům poskytne spoustu dobrodružství, zkoušku sklářského řemesla a jako odměnu si mohou odnést skleněnou postavičku skřítka. Do akce jsou zapojeny muzea a galerie, sklářské firmy, koupaliště a další instituce ze Železného Brodu a okolí (www.zeleznybrod.cz).

Významnou zastávkou na cestě za sklem je Jablonec nad Nisou a jeho Muzeum skla a bižuterie (www.msb-jablonec.cz), kde si pro návštěvníky připravili rukodělné dílničky, kde si mohou vyzkoušet jednoduché šperkařské techniky ze skleněných nebo bižuterních komponentů. Větší výlet pak zájemce dovede za magickými sklíčky ke kouzlení a pokladem čaroděje Tamanna do Sklářské osady Kristiánov. Korálkovou dílnu mají pro malé i velké návštěvníky připravenou v největší prodejní centru české bižuterie, PALACE PLUS (http://palaceplus.cz/), kde je možné vyrobit si šperk dle vlastních představ. 

V neposlední řadě vás pozveme na prodejní výstavu skla a bižuterie „Křehká krása“ (http://krehkakrasa.cz/), která se uskuteční ve dnech 9. - 12. srpna v jabloneckém Eurocentru.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky