Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O prázdninách se vydejte za kozím sýrem či výrobou papíru

Bc. Lenka Klimentová

odborný zaměstnanec

  • 15. 08. 2018 00:00

Sdílet článek

I letos Liberecký kraj podpořil v rámci svého dotačního fondu řemeslníky, kteří se věnují původní řemeslné tvorbě. Pro turisty se tak nabízí možnost podívat se do výroby a vyzkoušet si celou řadu tradičních řemesel – zpracování ovčí vlny, výroba papíru, textilní tisk, keramika a další.

Vytvořit si vlastní obrázek či bižuterii z ovčí vlny, tzv. plstěním, si můžete vyzkoušet celé léto v řemeslné dílně na Kozí farmě Pěnčín (www.farmapencin.cz). Cílem především rodin je možnost vidět zblízka kozy, ovce, prasata, drůbež, ale i tele a páva. Na farmě nabízejí také prohlídku, ale při ní ukáží výrobu skleněných perlí a více o historii zájemci uvidí i na videu. V neposlední řadě v nabídce Kozí farmy je vyjížďka výletním vláčkem do Kittelova areálu na Krásné, pivovaru Rezek v Zásadě nebo na rozhlednu Černá Studnice s komentářem.

„Liberecký kraj podporuje, v rámci svého dotačního fondu řemeslnou a zážitkovou turistiku. Na nabídce v regionu je vidět, že je nabídka pro návštěvníky čím dál pestřejší. Skvělé by bylo, pokud by někoho návštěva v některé z dílen inspirovala k vlastní řemeslné činnosti,“ komentuje nabídku řemeslné zážitkové turistiky v Libereckém kraji Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

V Penzionu Na Bidýlku (www.nabidylku.eu) je zase možné si vyrobit vlastní hrníček. Připravují tu keramické workshopy, kde při využití jednoduché techniky vznikne z vyválených keramických plátů hrnek přímo podle představ zájemce. 

Praci s papírem si může návštěvník vyzkoušet v Libereckém kraji hned na několika místech. V ruční papírně Papyrea ve Zdislavě (www.rucni-papirna.cz) je možné vyzkoušet si ruční výrobu papíru z různých materiálů (len, konopí, bavlna, lýko, kopřiva) a také knižní vazbu, linoryt, barvení pigmenty a další výtvarné techniky při práci s papírem. V Zákupech, v Muzeu Eduarda Helda (www.karnevalove-zbozi-masky.cz), který byl zakladatelem firmy na výrobu karnevalového zboží, lze zakoupit polotovar masky a dle své fantazie ho namalovat. Pravidelné dílny 3D papier TH a papier mache: tvorba masek, lampionků a dalších roztodivných bytostí a předmětů pro všechny věkové kategorii chystá společnost BEZMEZER (https://bezmezer.weebly.com).

Ušít si textilní hračku naučí zájemce v dílně firmy Břichopas v Kamenickém Šenově (https://brichopas.cz). S textilem se také pracuje v Centru textilního tisku v České Lípě, kde vyučují, jak si potisknout například tričko tradiční tiskařskou technikou, pro nejmenší jsou připravena razítka.

V rámci řemeslných úterků nabízí v Lomnici nad Popelkou (www.kislomnice.cz)možnost podívat se do dílny skláře, vyzkoušet si práci hrnčíře, pekaře nebo zjistit, jak se hledají a opracovávají drahé kameny. Účastníci za každé absolvované řemeslo získají tovaryšský list, na závěr mistrovský glejt. 

Rozmanité rukodělné workhopy v průběhu celého léta čekají na kreativní návštěvníky v dílnách Krasohled (www.krasohled.info) a Kultivar (www.kultivar.xyz) v Liberci.

Youtube video

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky