Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O seminář k novému Zákonu o zadávání veřejných zakázek byl obrovský zájem

Bc. Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 25. 03. 2016 13:39
  • Majetek a investice

Sdílet článek

Velkou pozornost zaznamenal seminář na téma nový Zákon o zadávání veřejných zakázek, který se na Krajském úřadě Libereckého kraje uskutečnil ve čtvrtek 24. března. Bezplatná přednáška byla pořádána v rámci metodické pomoci obcím a zúčastnilo se jí 160 zájemců.

Nový zákon o veřejných zakázkách, který nahradí ten stávající, byl předložen v Senátu a jeho účinnost se předpokládá v červenci nebo v srpnu 2016. 

„Z celé řady důvodů je vhodné, aby se z procesu zadávání veřejných zakázek vytratil zbytečný formalismus, který vede ke zcela nesmyslnému sankcionování, ať již ve formě snižování či vracení dotací nebo v podobě účelového vylučování uchazečů,“ uvedl Tomáš Machurek, předseda výkonného výboru Asociace pro veřejné zakázky, který účastníky čtvrtečního semináře seznámil s novým pojetím zadávání veřejných zakázek.

Záměrem předkladatele zákona, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, bylo zjednodušení. Zákon přináší některé nové instituty výhodné pro dodavatele, ale i pro zadavatele, kdy se snaží urychlit proces zadávání a snížit administrativní zátěž.

„Zákon přináší mimo jiné také oprávnění zadavatele prohodit fáze posouzení a hodnocení nabídek, kdy zadavatel nejprve nabídky vyhodnotí a pak posoudí i třeba pouze nabídku jednoho uchazeče, který se umístil první v pořadí. Zjednoduší a urychlí se tak proces zadávání u zakázek, kde jsou jednoduchá hodnotící kritéria a velké množství nabídek. V současné době musí zadavatel všechny nabídky posoudit z hlediska požadované kvalifikace a splnění zadávacích podmínek a pak všechny vyhodnotit, což může trvat i několik týdnů,“ řekl náměstek hejtmana Marek Pieter, který se také semináře zúčastnil. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky