Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O titul Stavba roku 2014 bojují i projekty, které vznikly díky dotacím z ROP Severovýchod - Lanovka na Sněžku anebo Oblastní liberecká galerie

Dědková Markéta

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 01. 08. 2014 09:14

Sdílet článek

TZ Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti: 
Hradec králové, Pardubice, Liberec – Téměř šest desítek tuzemských projektů se přihlásilo do letošního 22. ročníku soutěže Stavba roku 2014. Jen 28 jich mohlo proklouznout do druhého kola. Mezi nimi jsou i ty, k jejichž realizaci přispěla dotace z ROP Severovýchod. Porotce soutěže z řad odborníků architektů oslovily zrekonstruovaná lanová dráha na Sněžku, zcela nová podoba a využití libereckých lázní, které se změnily v Oblastní galerii anebo také Hotel Rajská zahrada v Novém Městě nad Metují. Ve všech těchto případech pomohly i evropské miliony.

V letošním roce se neobvykle mnoho staveb přihlásilo k tomu, že byly pořízeny z dotací Evropské unie. Je potěšitelné, že většina staveb, vzniklých díky evropským penězům, představuje objekty velmi užitečné, velmi zajímavě pojaté a velmi zdařile postavené,“ uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková a poznamenala, že soutěžící stavby byly rozmanitého druhu, od dopravních po kulturní, novostavby stejně jako rekonstrukce, většina na nečekaně vysoké úrovni. „Pro porotu bylo do jisté míry bolestivé, že do druhého kola jich nemůže vybrat více než 28, tak, aby byla schopna si je skutečně prohlédnout na místě.“

Pětičlenná porota už má kolečko návštěv za sebou. Z projektů, na nichž se podílel ROP Severovýchod, přišla v uplynulých dnech poslední na řadu lanovka na Sněžku. Zatímco dřív byl výstup na nejvyšší horu České republiky skutečně o překonání sebe sama, dnes už k výhledu do širokého okolí mohou milovníci přírody dospět po pohodlném svezení. Od prosince se opět po kompletní rekonstrukci otevřela lanovka na Sněžku. Městu se tuto stavbu podařilo realizovat pouze díky dotaci z ROP Severovýchod. Stavba je bonusem i pro všechny, kteří se nechtějí na vrchol trmácet po svých. Stařičké sedačky vystřídaly pohodlné „gondoly“, jak jsou čtyřmístné uzavřené kabinky nazývány. Za hodinu dokážou přepravit až 250 lidí. Kromě výměny technologie lanovky se v rámci projektu prodloužil i spodní úsek trasy. Zcela nová je stanice v Peci pod Sněžkou, stanice na Růžové hoře i na vrcholu Sněžky prošly rekonstrukcí. Jízda pod vrchol teď zabere 14 minut.

Podobně náročnou stavbou byla i rekonstrukce bývalých libereckých lázní na galerii. Za více než 308 milionů korun z ROP Severovýchod se proměnil celý objekt k nepoznání. Místo hladiny bazénu vznikla skleněná podlaha a z bývalých sprch jsou výstavní prostory. To je jen střípek z náročné proměny. Přesto si budova ponechala své původní kouzlo a na odkaz bazénu je tady navěky pamatováno. Na jednom ze sloupů zůstal nápis: „Plavky ždímejte do výlevky“. Veřejnost však může navštívit také kavárnu, fotoateliér nebo knihkupectví. Slavnostně byla galerie pro veřejnost otevřena 28. února letošního roku a za tak krátkou dobu už stihla získat dvě ocenění. Nejprve zdejší nový depozitář ocenil Klub za starou Prahu, který jej pasoval na nejzdařilejší novostavbu v historickém prostředí za rok 2013. Poté si lázně odnesly také hlavní cenu letošního ročníku Grand Prix architektů - Národní cenu za architekturu.

Třetí stavbou, která stojí za zmínku a bojuje o post té nejlepší za letošní rok, je Hotel Rajská zahrada v Novém Městě nad Metují. Bývalá tiskárna se z nudného a tuctově vyhlížejícího objektu proměnila v moderní hotel. To se povedlo také díky více než 59,8 milionům korun z ROP Severovýchod. Navíc přilehlá zahrada je nyní místem, které mohou využívat i obyvatelé města, a které láká k relaxaci.

Kterých pět staveb získá titul Stavba roku 2014 a popřípadě i další ocenění, se rozhodne na podzim. Říjnovému vyhlášení bude předcházet ještě zářijový nominační večer, kdy bude také spuštěno hlasování o cenu veřejnosti.

Stavby, kam putovala dotace z ROP Severovýchod, uspěly v soutěži již v minulosti. Před rokem si tento prestižní titul odnesl Hotel Port u Máchova jezera, v roce 2012 se Stavbou roku stal zrekonstruovaný Františkánský klášter v Hostinném a ještě o rok dříve byly oceněny krytý plavecký bazén v Litomyšli a Společenské centrum UFFO v Trutnově. „Je to pro nás velmi potěšující, když projekty, které jsou spolufinancovány z Regionálního operačního programu Severovýchod, tedy z evropských peněz, patří k těm nejlépe hodnoceným v zemi,“ uvedl ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod Zdeněk Vašák.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky