Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O víkendu probíhají na hradech a zámcích LK hrátky, slavnosti, srazy autoveteránů, prohlídky s princeznami a další atrakce

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 08. 2012 14:49

Sdílet článek

 

Hradní slavnosti na hradu Bezděz, Létohrádky na Grabštejně, sraz automobilových veteránů na Hrubém Rohozci, prohlídky s princeznou na zámku Sychrov, procházky s kostýmovanými průvodci, výstavy, pěvecká show Noc s hvězdami na hradě Houska a další, to vše nabízejí o tomto víkendu hrady a zámky v Libereckém kraji.

„Je toho opravdu hodně, takže stihnu vlastně jen sobotní Noc s hvězdami na Housce,“ posteskla si náměstkyně hejtmana LK pro kulturu a cestovní ruch Lidie Vajnerová (SOS), která si však nenechá ujít Svatovavřineckou pouť ve své domovské obci Dlouhý Most (od pátku 3. do neděle 5. 8. - viz také příloha) a pak při cestě za Michalem Davidem a dalšími zpěváky na hrad Houska se zastaví na 8. ročníku festivalu Dixieland v Křižanech, který začíná ve 13 hodin.

 

SH Bezděz

 

4.- 5. 8. Hradní slavnosti

Bezděz zve návštěvníky na víkendové hradní slavnosti, kdy se můžete několikrát za den stát účastníky šermířských zápasů skupiny Historického šermu Allgor. Časy vystoupení: 11.00, 12.45, 14.00 a v 15.15hod. Zajištěno je také občerstvení a již od devíti hodin od rána možnost prohlídky hradu Bezděz. Bezděz je přístupný denně kromě pondělí.

 

SH Grabštejn      

 

4. – 5. 8. Létohrádky

Na Grabštejně vás čekají Létohrátky– nejenom, že prohlídky hradu povede svatá Barbora se svojí družinou, ale čekají vás také šermířské zápasy a turnaje, dobová hudba i občerstvení, řemeslné dílny a pohádky pro nejmenší. Grabštejn je přístupný denně kromě pondělí, v současné době je v hradním sklepení k vidění také voskové srdce pro Václava Havla, které vzniklo z nedohořených svíček na pietních místech po smrti někdejšího prezidenta ČR.

 

SZ Hrubý Rohozec

4.-5.8. Od Mikuláše k Mikuláši – prohlídky zámku s kostýmovanými průvodci oživené scénkami ze života někdejších majitelů (po celý den v rámci otevírací doby), v nabídce dvě prohlídkové trasy. Můžete se těšit na ukázky ze života aristokracie – guvernantka a rošťárny, které jí působili synové předposledního majitele, příjezd Augusty Gabriely na zámek, francouzská gastronomie a další.

 

4.8. od 13 sraz veteránů a historických vozidel do roku 1918 na nádvoří zámku. Přes padesát historických strojů bude spolu s jejich kostýmovanými posádkami k vidění po celé odpoledne.

 

Na zámku Hrubý Rohozec je nově otevřena kavárna „U Johanky“, která nabízí občerstvení přímo v prostorách zámku. Otevírací doba je shodná s návštěvní dobou objektu.

 

SZ Sychrov 

 

Prohlídky s princeznou - v červenci a srpnu na zámku probíhají tzv. dětské prohlídky, tedy zkrácená prohlídka zámku v rozsahu cca 30 minut pro nejmenší – prohlídku vede princezna a výklad je uzpůsoben věku dětí. Prohlídky začínají v každou celou hodinu po celou dobu návštěvních hodin (9.00 – 16.30 hodin). ZÁMEK JE ZPŘÍSTUPNĚN DENNĚ.

 

Kromě klasických prohlídek nabízí zámek také procházku anglickým parkem a občerstvení v zámecké oranžerii. (Oranžerie otevřena denně kromě pondělí)

 

Výstavy na zámku Sychrov – možnost zakoupení návštěvnického pasu, který platí dva dny, stojí 120,-Kč a tím vyjde o 100,-Kč méně, než-li jednotlivé vstupné na výstavy:

-          v prostoru bývalé konírny výstava „Technopolis“ - interaktivní výstava je zaměřena na vědu a technologie 2. poloviny 19. století a začátek 20. století. Připomíná také vynálezy a díla Julese Verna. Výstava je koncipována pro všechny věkové skupiny a bude přístupná do konce října 2012.

-          v Bertině křídle zámku „I král byl dítětem“ – výstava ukazuje návštěvníkům, že i velcí panovníci byli někdy dětmi. Můžete si zde prohlédnout portréty šlechtických dětí doplněné dětskými hračkami a oblečením. Výstava potrvá do konce listopadu.

-          ve 2. patře zámku „Dobře utajené housle Miroslava Horníčka“ - milovníky humoru českého herce, spisovatele a režiséra Miroslava Horníčka jistě potěší výstava věnovaná tomuto umělci, která je součástí prohlídkové trasy C ve 2. patře zámku. Návštěvníci si mohou prohlédnout autentické pokoje tohoto umělce, předměty denní potřeby a také kuriózní dárky, které pan Horníček obdržel od svých přátel. Výstava potrvá do konce listopadu.

-           přízemí zámku „Ať jedí koláče!“ - aneb životní styl u francouzského dvora před revolucí

       Výstava se věnuje životnímu stylu francouzské aristokracie na královském dvoře ve Versailles v době vlády Ludvíka XVI. a jeho ženy Marie Antoinetty, tedy období, kdy aristokracie provokuje strádající lid svými výstřelky. Hlavními exponáty jsou šaty pocházející z dílny Pavla Jarába a jsou ušity dle dobových střihů. Výstava je doplněna dobovým nábytkem a porcelánem.

Benefiční koncert Noc s hvězdami se koná ve prospěch hradu Houska

Již 14. ročník benefičního koncertu „Noc s hvězdami“ na hradě Houska 2012 se uskuteční 4. srpna 2012 pod záštitou statutární náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerové (SOS) a radního pro ekonomiku Zdeňka Bursy (ČSSD). Letos se bude konat v duchu česko-slovenském a  tak se zde vystřídají jak hvězdy českého, tak slovenského pop – rockového nebe.

Českou republiku budou letos zastupovat PETRA JANŮ, MONIKA ABSOLONOVÁ, MARTIN FRANCE, DAVID DEYL, MARTIN CHODÚR, MILOŠ NOVOTNÝ, JAREK ŠIMEK, ZUZANA NOVÁ, MARTA VANČOVÁ, CHICHI TORNÁDO NEBO DAVID ŠÍR A MIROSLAV REIL.

Ze Slovenské republiky k nám letos přijedou představit své pěvecké umění SISA SKLOVSKA, JANA KOCIÁNOVÁ, PETER CMORIK, MARTIN HARICH, pop-operní pěvecké trio LA GIOIA nebo THOMAS PUSKAILER.

Na koncertu kapel od 21 hod. se představí kapely Kroky Michala Davida, Elán revival, Angels a The Travelers. Moderují Slávek Boura a Markéta Mayerová, koncert kapel pak provází Vlasta Vébr.

„Pro návštěvníky je i letos připraveno překvapení v podobě jednoho z umělců, kterého odtajníme samozřejmě až přímo na Housce,“ uvedl pořadatel akce Martin France s tím, že se koná i   odpolední minikoncert na 1. nádvoří, kde přibližně v 16.30 hodin vystoupí cimbálová muzika, která navodí česko-slovenskou atmosféru jako taková malá ochutnávka před hlavním koncertem. Diváky budou vítat hostesky v krojích chlebem, solí a slivovicí.

Výtěžek bude jako každý rok poukázán na obnovu a rekonstrukci hradu Houska.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky