Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O víkendu v Libereckém kraji oživnou zahrady hradů a zámků

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 06. 2012 14:16

Sdílet článek

 

V rámci projektu „Oživlé památky“ se vybrané objekty Libereckého kraje zapojí do tématu „V zahradách - Víkend otevřených zahrad“. 

Pro návštěvníky jsou připraveny komentované prohlídky zaměřené na parky a zahrady u státních hradů a zámků.

„Projekt má za cíl ukázat památky jako místa, kde se stále něco děje a kam má proto smysl se vracet a tak rozvíjet cestovní ruch v našem kraji,“ řekla náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS).

Každý měsíc hlavní návštěvnické sezóny je věnován jinému tématu, do červnového zaměřeného na parky a zahrady se zapojily následující čtyři objekty: - SZ Frýdlant, SH Grabštejn, SZ Lemberk, SZ Zákupy.

 

Oživlé památky - „Víkend otevřených zahrad“

Státní hrad a zámek Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz)

V sobotu 9.6.2012 v 16:15 se uskuteční komentovaná prohlídka a procházka zámeckým parkem, začínáme v 16:15 hodin před vstupní branou.

Návštěvníky čeká: Prohlídka nádvoří a okolí hradu s výkladem historie a popisem stávajících oprav.

Procházka parkem s povídáním o jeho historii a nadcházející obnově.

 

Státní hrad Grabštejn (www.hrad-grabstejn.cz)

V sobotu a neděli (9.–10.6.) komentované prohlídky zahrad a soutěže pro děti v poznávání rostlin z babiččiny zahrádky a léčivých bylin. Předpokládaný začátek prohlídek  v 11:00 a 14:00 hod.

Další program o tomto víkendu:

 9.6. v 13:00 Musica Viva – písně z rudolfínské doby  vážící se k renesanční zahradě.

 10.6 v 13:00  Divadlo Na cestě uvede Chytrou Horákyni. Jde o loutkové divadlo pro předškoláky, mladší školní děti, ale i dospělé.  

 

Státní zámek Lemberk (www.zamek-lemberk.cz)

 V sobotu a neděli (9.-10.6.) zveme milovníky zahrad, architektury a historie na zámek Lemberk. Pouze o víkendu budou totiž prohlídky zámku obohaceny i o návštěvu dosud nepřístupné zahrady včetně Bredovského letohrádku a vodárenské věže. Výklad bude doplněn o dobové fotografie a pohlednice. Prohlídky začínají v každou celou hodinu od desáté dopoledne, poslední prohlídka zahrady, letohrádku a vodárenské věže začíná v 15.00 hodin.  Součástí akce bude také komentovaná výstava mapující dosavadní archivní a archeologické výzkumy zahrady. (viz také příloha)

 

Státní zámek Zákupy (www.zamek-zakupy.cz)

Na státním zámku Zákupy nedaleko České Lípy se ve 14.00 hodin můžete zúčastnit mimořádné prohlídky zámeckého parku. Čeká vás nejenom příjemná procházka anglickým parkem a francouzskou zahradou v poklidném tempu, ale také výklad o historii parku a zahrady s upozorněním na zajímavé dřeviny a rostliny. Komentovaná prohlídka parku  a zahrady se koná pouze o červnových sobotách vždy  od 14.00 hodin. V případě trvalého deště nebo silného větru se prohlídka nekoná.            

 

Státní zámek Sychrov (www.zamek-sychrov.cz)

Vernisáž výstavy „I král byl dítětem“

            Ve čtvrtek 7.6. 2012 proběhne od 17.00 hodin vernisáž výstavy „I král byl dítětem – Svět dětí ve šlechtických rodinách“ na státním zámku Sychrov (přesné místo zahájení dle počasí – viz informační cedule u vchodu do zámku).

Výstava přibližuje svět dětí ve šlechtických rodinách a je umístěna v Bertině křídle zámku. Pro veřejnost bude přístupná o víkendech, v průběhu letních prázdnin denně, a potrvá do listopadu.

 

Pro zájemce bude také otevřena výstava Technopolis, která je zaměřena na vědu a techniku 19. a počátku 20. století.

 

Kontakt: Mgr. Lucie Spálenská, pracovník vztahů k veřejnosti, NPÚ ÚOP v Liberci, tel.: 482 360 006, e-mail: spalenska@liberec.npu.cz

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky