Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občané regionu pomáhají prostřednictvím veřejných sbírek. Kraj z peněz podpoří nemocnice i ukrajinské uprchlíky

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 08. 03. 2023 10:13
  • Sociální

Sdílet článek

Covid-19 a válka na Ukrajině jsou krize, na které pružně a rychle reagoval Liberecký kraj mimo jiné i zřízením transparentních účtů. Z nich krajští radní včera schválili další nákup zdravotnických potřeb pro ukrajinské uprchlíky i podporu zdravotnických zařízení.

„Jsem velmi rád, že se občané Libereckého kraje dokázali spojit a vybrat velmi úctyhodné částky, které nejenže pomohly materiálně, ale i dodaly naději těm, koho krize zasáhly. Peníze na účtech nešetříme, ale proměňujeme je ve hmotnou pomoc. Z covidové sbírky jsme nakoupili třeba izolační přístroje do laboratoře Krajské nemocnice Liberec a ze sbírky na pomoc Ukrajině satelitní telefony, léky, oblečení nebo zdravotnické potřeby,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Účet s názvem Liberecký kraj sobě! Covid-19 kraj otevřel u Komerční banky 31. března 2020 a k 7. březnu 2023 vykazuje zůstatek 1.177.363 korun. Z něj kraj nakoupí ochranné pomůcky, dezinfekční prostředky a zdravotnické vybavení pro boj s koronavirem. To vše poputuje do nemocnic v regionu, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Léčebny respiračních nemocí Cvikov a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci.

Sbírku s názvem Liberecký kraj Ukrajině kraj založil 23. března 2022 a k 7. březnu 2023 vykazuje zůstatek 85.326 korun. Z této zbývající částky kraj nakoupí pro jednotlivce invalidní vozík, tlakoměr, autistické pomůcky a zdravotní postele.

Před časem z tohoto účtu kraj zaplatil také zdravotní a kompenzační pomůcky osobám z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochrannou. Jednalo se o dva invalidní vozíky, chodítka, ortopedickou obuv, naslouchátko či speciální pomůcky pro děti s autismem v celkově výši 251.000 korun.

 

Youtube video

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky