Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občané Ždírce i Brniště si přejí více autobusových linek i lepší silnice

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 22. 03. 2016 15:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

Za obyvateli Českolipska zamířil při svých pravidelných výjezdech do obcí a měst Libereckého kraje hejtman Martin Půta. Tentokrát zavítal do obce Ždírec u Doks a Brniště, kde se na besedách setkal s místními zastupiteli i občany.

Zájem o debatu s hejtmanem byl v obou obcích značný. Otázky se týkaly především oblastí, které se místních lidí dotýkají v jejich každodenním životě. Lidé si například přejí posílení autobusových linek, zejména směrem na Liberec nebo jejich větší frekvenci. Přicházeli i s vlastními nápady a návrhy na vylepšení spojů. „Každou připomínkou občanů se společně se společností KORID, která autobusovou dopravu v kraji koordinuje, zabýváme a veškeré náměty místních obyvatel rád přednesu. Chápu, že spojení k lékaři nebo do zaměstnání je důležité i pro obyvatele menších obcí,“ konstatoval hejtman Martin Půta.

Tradičně probírané jsou při diskuzích s občany také silnice a jejich stav. V Ždírci i Brništi je několik krajských komunikací, které si opravy rozhodně zaslouží a také se jich v dohledné době dočkají. V plánu pro letošní rok je například rekonstrukce komunikace III. třídy ze Ždírce na Nedamov, kde dojde k opravě desetikilometrového úseku. Renovován bude také třeba úsek silnice III. třídy Luka – Ždírec. Místní starostka Hana Jelínková v souvislosti s tím upozornila i na potřebu opravy vozovky směřující k turisticky vyhledávanému hradu Houska, což je aktuální před začátkem letní sezony.

I lidé v Brništi řešili tradičně stav vozovek, zejména v souvislosti s poměrně hustou nákladní dopravou, která skrz obec každodenně projíždí. Lepší silnice na cestě k domovům i do zaměstnání se zdejší dočkají v nadcházejících letech, neboť již nyní se připravují projekty na opravy důležitých spojnic mezi Mimoní a Doksy či v Zákupech.    

Brnišťské při setkání s hejtmanem zajímala také problematika těžby na Tlustci. Zde hejtman zopakoval svůj postoj k jejímu případnému obnovení: „Obnovení těžby může nastat pouze tehdy, pokud s ní budou souhlasit zastupitelstva všech dotčených obcí, dále je podmíněno stavbou obchvatu Luhova a také vymahatelností podmínky odvážení vytěženého kamene zejména železniční dopravou.“  

Z dalších témat se hovořilo o problematice nedostatku stomatologů či praktických lékařů. Hejtman lidem přiblížil také aktuální situaci v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě a ujistil je, že s ní kraj počítá a do její modernizace bude i nadále investovat. Vyslechl i řadu osobních zkušeností místních obyvatel právě s touto spádovou nemocnicí, které vesměs byly pozitivní.

Neopomněl také vyzdvihnout aktivitu ZOD Brniště, které jako první firma v Libereckém kraji začala vlastním stipendijním programem podporovat žáky zemědělských oborů. Dotazy padaly také na kotlíkové dotace, postoj kraje k sociálnímu bydlení, hovořilo se i o pozemkovém vyrovnání s Polskem či světelném smogu ze skleníků nebo plánovaném rozšíření povrchového dolu v Turówě.

Ve svých cestách Libereckým krajem bude Martin Půta pokračovat i nadále. Ve čtvrtek 31. března se chystá za obyvateli Nového Boru.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky