Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Občanské sdružení D.R.A.K. organizuje spolupráci mezi rodinami se zdravotně postiženými dětmi i přes hranice

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 01. 2010 16:21
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

 

Občanské sdružení D.R.A.K., které sídlí v Oblačné ulici, č. p. 450, v Liberci, se zaměřuje na pomoc rodinám s postiženými dětmi. 1. září 2009 zahájilo realizaci projektu „Cíl 3/Ziel 3“ určeného na podporu přeshraniční spolupráce rodin s postiženými dětmi mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

„Projekt je založen na myšlence prevence sociálního vyloučení rodin, které pečují o zdravotně znevýhodněné dítě. Cílem projektu je spolupráce při integraci postižených osob do sociálního života,“ uvedla realizátorka projektu Jindřiška Máchová.

Na realizaci projektu obdrželo O.s. D.R.A.K. celkovou dotaci 180 200 EUR z dotačních prostředků EU, dále 7 487,50 EUR ze státního rozpočtu ČR a ze saského zemského rozpočtu 3 112,91 EUR. Na projektu spolupracují zmiňované O.s. D.R.A.K. za českou stranu s německým partnerem Kinderfarm und Aktivspielplatz Birkenhof Hartu.

Spolupráce partnerů projektu bude probíhat po dobu tří let, tedy do 31. 8. 2012.

„V rámci Cíle 3/Ziel 3 probíhají aktivity pro rodiny se zdravotně znevýhodněnými dětmi a aktivity pro zdravotně znevýhodněné děti zaměřené na výtvarnou a kreativní činnost, společné výlety, semináře a školení střídavě v Liberci a Hartau. Součástí projektu je i výuka jazyka. Všechny realizované aktivity, včetně výuky německého jazyka jsou pro účastníky projektu zdarma,“ doplnila Jindřiška Máchová..

Občanské sdružení D.R.A.K. zve srdečně všechny pečující rodiny se zdravotně znevýhodněnými dětmi k účasti na projektu.

Více informací o projektu je uvedeno na internetových stránkách www.ziel3-cil3.eu.

Na zájemce, kteří by se rádi účastnily projektových aktivit se těší realizátor aktivit Bc. Jindřiška Máchová na tel.: 602704359.

Občanské sdružení D.R.A.K.získalo díky Individuálnímu projektu „IP1 – Služby sociální prevence Libereckého kraje“ finanční prostředky ve výši 5.102.162 Kč na poskytování registrovaných sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Díky projektu je zajištěno financování služby od 1.10.2009 po dobu 38 měsíců po celém Libereckém kraji.

„Uspěli jsme ve veřejné zakázce vypsané Libereckým krajem a na základě toho jsme mohli vytvořit nová kontaktní místa sdružení v Jablonci nad Nisou, České Lípě a Semilech,” uvedla Petra Kuntošová, koordinátorka služby v Libereckém kraji. V každé spádové oblasti působí vždy jedna terénní sociální pracovnice, která může rodinám s dětmi, u nichž je ohrožen vývoj v důsledku dopadů dlouhodobé krizové situace, kterou rodiče nedokáží sami bez pomoci překonat, nabídnout komplexní podporu s cílem danou situaci zvládnout.

”Rodinám s dětmi nabízíme sociální poradenství, pomoc při vyřizování dávek a zajišťování sociálních služeb, pomoc při komunikaci s úřady a dalšími institucemi, doprovázení. Můžeme poskytnout i podporu při řešení nevyhovující bytové situace, pomoc při řešení obtížné finanční situace, rodičům pomoci při hledání zaměstnání zajistit pracovně výchovnou činnost s dětmi či jinou podporu v závislosti na potřebách a přáních rodiny a možnostech služby,“ upřesnila Jindřiška Máchová, terénní sociální pracovnice pro oblast Liberecka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky