Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obec Košťálov podpořila úsilí Libereckého kraje o zachování dopravní obslužnosti

13. 06. 2011

 

Zastupitelstvo obce Košťálov na Semilsku se 6. 6. na svém zasedání seznámilo s uvažovaným návrhem ministerstva financí, který navrhuje omezit příspěvky krajům na financování železniční osobní dopravy. Příští rok chce ministr Miroslav Kalousek regionům příspěvek snížit z 2,6 miliardy Kč o 600 milionů korun.

Přitom Memorandum o pravidelném dotování železniční dopravy mezi státem a kraji uzavřela úřednická vláda Jana Fischera do roku  2019.

Dopisem starosty Miloslava Janaty obec informuje, že Košťálov stojí za zachováním dopravní obslužnosti v kraji v současném rozsahu.

„Pro Liberecký kraj je zajištění veřejné dopravy jednou z hlavních priorit, neboť si uvědomujeme dopady veřejného cestování do života našich občanů, kteří jedou za prací, do škol či za lékařem. Kvalitní veřejná doprava má velký vliv na zaměstnanost a v podstatě na celý rozvoj kraje. S tímto vědomím jsme prostřednictvím koordinátora veřejné dopravy KORID LK zahájili práce nad optimalizací dopravy. Optimalizace nebyla vedena s úmyslem omezovat dopravu, ale pouze efektivněji zhodnotit finanční prostředky, které Liberecký kraj vynakládá na tuto službu,“ vysvětlil náměstek hejtmana LK por dopravu Martin Sepp s tím, že ho stanovisko zastupitelstva Košťálova povzbudilo v jeho úsilí zachovat veřejnou železniční dopravu v kraji na současné úrovni.

„Nechceme rušit žádné spoje, pouze hodláme optimalizovat veřejnou dopravu na území Libereckého kraje tak, abychom nabídli cestujícím spojení do Liberce a dalších míst,  kam je soustředěna značná část nabídky pracovních příležitostí v Libereckém kraj,“ doplnil.

V Libereckém kraji hrozilo nedávno ukončení provozu na železničních tratích z Raspenavy do Bílého Potoka na Liberecku a ze Smržovky do Josefova Dolu na Jablonecku, které navrhla kvůli úsporám zrušit Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Liberecký kraj s tím nesouhlasil, na obou tratích dopravu objednává a nehodlá provoz ukončit,“ řekl náměstek hejtmana LK.

 „Trať Smržovka - Josefův Důl je počtem přepravených cestujících nejvytíženější regionální dráha v Libereckém kraji. Trať Raspenava - Bílý Potok pod Smrkem je v poslední době jedinou regionální tratí, na které stoupá počet cestujících. K dalšímu výraznému zatraktivnění nabídky pro cestující dojde od prosince 2011, kdy na hejnickou trať vyjedou nové moderní vozy Regio-Shuttle od firmy Stadler a nabídnou přímé spojení na lince Liberec - Bílý Potok pod Smrkem. Lze proto očekávat, že počet cestujících bude dále stoupat,“ zdůraznil Martin Sepp s tím, že na obě tratě má Liberecký kraj na základě výběrového řízení uzavřenu smlouvu s Českými drahami o provozu vlaků na dalších 15 let.

V současnosti Rada Libereckého kraje odsouhlasila záměr optimalizovat veřejnou dopravu na území Libereckého kraje, a to v oblasti Frýdlantska, včetně zapracování autobusové linkové dopravy do systému základní dopravní obslužnosti Libereckého kraje, a to od prosince 2011.

„V současné době dokončuje společnost KORID LK, koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje, návrh optimalizace veřejné dopravy na Frýdlantsku, která se pravděpodobně promítne do nových jízdních řádů v prosinci 2011. Optimalizace zohledňuje obdobné požadavky cestujících a obcí jako v jiných regionech Libereckého kraje, a mění je na atraktivní spojení,“ řekl náměstek hejtmana a doplnil, že zejména: jde o zachování stávajícího objemu veřejné dopravy v oblasti, tedy stejný počet km, dopravu do škol, k lékaři, na úřady v časech, kdy je to potřeba, a o vyšší. komfort cestování v nových vozidlech.

„Stejně jako zastupitelé Košťálova trváme na zachování dopravní obslužnosti v Libereckém kraji v nynějším rozsahu zajištěném Integrovaným dopravním systémem a financovaném ve smyslu Memoranda,“ uzavřel Martin Sepp.

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588