Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Objevujeme Liberecký kraj – Bedřichov v Jizerských horách

Objevujeme Liberecký kraj – Bedřichov v Jizerských horách

[31035|9dca34a53973438aecf90fbd2a055e23|5|public/vnejsi_vztahy/jizerske_hory_628debbd3b.jpg]

27. 03. 2009
[id:7765|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Obec Bedřichov si půjčuje přívlastek „v Jizerských horách“ oprávněně, byť ho používá neoficiálně. V Česku je, stejně jako Albrechtic, více „Bedřichovů“, ale zatímco Albrechtice jsou v Jizerských horách i na razítku, Bedřichov zatím takové privilegium nemá. A to přesto, že toto horské středisko je nejčastějším nástupištěm do těchto malebných hor, ať se do nich vydáte pěšky, na kole nebo na lyžích.

(Jen pro pořádek – jiná obec Bedřichov se nachází v okrese Blansko, kraj Jihomoravský, a žije zde 244 obyvatel.)

Obec proslavili nejdříve skláři

Ještě na konci 16. století  bylo území dnešní obce pokryto rozsáhlými lesy. V roce 1598 podal „muž znalý výroby skla“ Peter Wander majiteli libereckého panství panu Melchioru z Redernu žádost, aby mu zde bylo povoleno založit podnik, kde by „průsvitné tabule snad vyráběti mohl“. Jeho žádosti bylo vyhověno a tak zde vznikla rozsáhlá sklářská huť. Okolo ní brzy vznikla celá ves, která dostala, zřejmě na paměť Melchiorova otce Bedřicha I. (Friedricha) z Redernu,  jméno Bedřichov.          

A právě putování za památkami sklářského průmyslu může být jedním z cílů výletu do Jizerek – do nedalekého Kristiánova. V roce 1989 byl Muzeem skla a bižuterie v Jablonci zrekonstruován domek, původně hospoda, a byla v něm umístěna expozice kristiánovského sklářství včetně dřevěného modelu sklárny v době své „největší slávy“.  Muzeum je v letní sezóně /do 30. září)otevřené každý den mezi 9. a 17. hodinou za 10 Kč.

Prohlédnout si můžete i malý lesní hřbitůvek, kde na zašlých náhrobcích najdete jména lidí, kteří v 18. a 19. století pomáhali vzniknout kráse a jménu jizerskohorského sklářského umění. A kdo se trefí, na začátku září (obvykle první sobota) se v jizerskohorské osadě Kristiánov koná tradiční Mariánská sklářská pouť.

Obec myslí i na děti

Přímo v obci je k prohlídce v noci  osvětlený   kostel sv. Antonína s novou křížovou cestou za hotelem Murano (býv. Hašlerova chata), nedaleko jsou rozhledny Královka či Slovanka. „V minulém roce nám v obci přibylo několik drobných, leč cenných novinek v podobě nového parku pro rodiny s dětmi v centrální části Bedřichova, nedaleko od parkoviště. Jeho součástí jsou prolézačky a pískoviště v dobré řemeslné i umělecké úrovni, v podobném duchu  je pak rekultivováno i okolí bedřichovského kostela. Od minulého roku je u něj malý amfiteátr s několika charakteristickými detaily z dílny A. Koláčkové, jenž je  vhodný i pro menší divadelní představení, slavnosti a jarmarky,“ připomíná Anna Šuláková z Informačního centra v Bedřichově.

Podle ní k tradičním zajímavým akcím obce patří oslava patrona bedřichovského kostela, tzv. Antonínská pouť, dále pak svátek Bedřicha a Vánoce, tzv. Půjdem spolu do Betléma s půlnoční mší. O nich se můžete více dozvědět na: http://www.bedrichovaci.wz.cz/.

a  www.bedrichov.cz.

Synonymem Bedřichova je Jizerská padesátka na lyžích či na horských kolech

Po sklářích přišli ke slovu lyžaři, zejména běžkaři, kteří od roku 1968 skvěle propagují Jizerky prostřednictvím třetího nejstaršího závodu v běhu na lyžích na světě (po Švédsku a Norsku) – Jizerské padesátky. Letos na 42. ročníku startovalo  na tratích Jizerské magistrály na pět tisíc profesionálů i rekreačních běžkařů. Hlavně ti mají stále šanci si zimu ještě užít.

Podle Mileny Jelínkové, ředitelky Jizerské o.p.s., která má na starosti úpravu 170 km Jizerské magistrály, je na tratích  stále přibližně metr sněhu (40 cm čerstvého), který láká na jarní lyžování. Kiosky a občerstvení na Jizerské magistrále jako např. Hřebínek, Smědava a provozovny na Jizerce jsou o víkendech otevřeny.

„.Jizerská o.p.s., která se stará o celou magistrálu, upravuje tratě třemi rolbami a dvěma skútry, vždyť ta zasahuje od Oldřichova v Hájích na západě až k polským hranicím na východě.

Nejsevernějším bodem magistrály je směr na Nové Město pod Smrkem, na jižní straně Jablonec nad Nisou, kde magistrála sahá až do Břízek,“ říká Milena Jelínková, která se tiž těší na další rolbu, kterou její o.p.s. hodlá letos zakoupit..

„Tratě se budou upravovat co nejdéle podle počasí a zájmu běžkařů. Aktuální informace lze najít na www.jizerskaops.cz,“ dodává.

Jak se stát Králem či Královnou Jizerských hor?

A až Paní zima skončí svou vládu, přijdou na řadu pěšáci a cyklisté. Svým profilem jsou Jizerky přijatelné i pro méně zdatné turisty či cykloturisty, včetně značených tras pro vozíčkáře.

A okolní příroda patří k těm největším krásám naší obce a jejího okolí. Většina leží v CHKO

Jizerské hory, která překypuje specifickou faunou a flórou, jsou tu chráněná oblasti rašelinišť, mokřadů, zóny výskytu vzácných rostlin nebo živočichů. Lze se tam dostat po speciálních upravených stezkách či cyklostezkách,“ říká starosta Petr Šmaus, který v „mrtvé sezoně“ velí 298 usedlíkům, ale v sezóně až 1 500 návštěvníkům.

A při akcích, jako je Jizerská padesátka na lyžích či červnová na horských kolech zaplní Bedřichov až 10 000 lidí. A propo - :letošní ročník Jizerské padesátky na horských kolech se jede 6. června na tratích 60 a 26 km (viz níže) Ti , kteří se zúčastnili té zimní padesátky mohou po dojezdu získat titul Král nebo Královna Jizerských hor (viz www.J50.cz).

„Do Bedřichova se jezdí za aktivní dovolenou. Značnou část rekreantů tvoří v zimě sjezdaři a snowboardisté, ti tráví většinu času na sjezdovkách v Bedřichově na Maliníku, Severáku v Hraběticích nebo na Albrechtickém či také Tanvaldském Špičáku.“ upozorňuje Anna Šuláková.

Cyklisté a pěší turisté  mohou na svých výjezdech či výletech objevovat technické,  kulturní a přírodní památky – přehrady Černá Nisa, Souš, vodopády v okolí  Štolpišská silnice i prastaré bučiny.  Rádi navštěvují Novou Louku (s nezapomenutelným menu v Šámalově chatě či Zámečku šéfa kuchyně Jiřího Poláka), Kristiánov, Hřebínek, vyhlídku Krásnou Máří, oblast Čihadel, Smědavu, osadu Jizerku, horu Smrk s rozhlednou a také pomníčky.

Putování za zatím neexistujícím pomníkem – památníkem horolezců

Ojedinělým fenoménem Jizerek jsou pomníčky, rozeseté po celých horách. Ať už se jedná o vzpomínky na významnou událost, výročí nebo připomínají něčí tragický osud. Všechny mají svůj příběh a připomínají nám události, které vytvářely historii Jizerských hor a lidí v nich žijících.

Například Bokův pomníček připomíná smrt člověka v horách. Najdete ho na svahu vrchu Milíř nad vodní nádrží Bedřichov. Do jeho blízkosti se dostanete z Bedřichova po horské silnici na Novou Louku, odtud po modré Uhlířskou cestou na Závory a Kateřinskou cestou pod vrch Milíř.

Nebo Seibtova studánka - V roce 1840 Antonín a Josef Seibtovi zřídili křížovou cestu u pramene, který byl podle lidového vyprávění léčivý, ba až zázračný. Dnes tu můžete zavzpomínat na minulé století, jeho atmosféru a lidovou slovesnost. Studánku najdete severně od rozhledny Slovanka nad Hraběticemi, kam dojdete z Bedřichova po červené značce ke Královce a zelené značce ke Slovance. A takových   pomníčků, netradičních turistických cílů,   je v Jizerkách bezpočet.

A starosta Bedřichova Petr Šmaus slibuje v příštím roce ještě jeden – památník 15 horolezcům, kteří v roce 1970 zahynuli pod peruánskou horou Huascarán.

„Místo už máme vybráno. Bude  v místě, kde lyžaři, cyklisté i pěší opouštějí sportovní stadion v Bedřichově  a za chatou Dolina vstupují přes můstky vstupují  do lesa. Bohužel jsme na pomník nezískali žádný grant, ale místo upravíme díky dotaci na rekonstrukci pětikilometrové lyžařské trati, kterou bude letos provádět naše Jizerská o.p.s.. Přímo na památník možná zkusíme vypsat sbírku,“ prozradil starosta.

„Věřím, že účastníci příštího ročníku Jizerské padesátky - Memoriálu expedice Peru 1970 v roce 2010, tedy 40 let po tragédii, již pojedou kolem tohoto památníku, který horolezcům, kteří zakládali  i závod J50, dlužíme,“ doplnil s tím, že bude úžasné, když kolem pomníku vlastně projdou takřka všichni návštěvníci Bedřichova a Jizerských hor vůbec.

Do Jizerských hor, třeba k zatím nestojícímu horolezeckému památníku zvou Petr Šmaus, Anna Špuláková, Milena Jelínková a autor Jiří Langer.

A něco navíc:  Jizerská padesátka na horských kolech  se jede 6. června 

Jizerské hory sice ještě kryje sněhová peřina, ale je nejvyšší čas začít myslet na léto a také na další ročník Cyklo Patria Direct Jizerské 50, která se letos koná 5. a 6. června. Kromě toho, že jsme spustili registraci a můžete se tak na závod přihlásit, máme pro všechny cyklisty dobrou zprávu: startovné na 9. ročník zůstává ve stejné výši jako v loňském roce.  Nezměnily se ani trasy – zůstává 60 kilometrová trať, pro méně odvážné bude připraveno 26 kilometrů.

I v letošním ročníku mohou všichni účastníci usilovat o titul Krále Jizerských hor. Tento titul získá každý závodník, který absolvoval zimní Jizerskou 50 a postaví se na start dlouhého letního závodu.

Každý Král získá pamětní diplom a dárek. Titul Malý Král získají závodníci, kteří v zimě zvolili trať 25 km. Závodníci, kteří v zimě zvolili trať 50 km, získají titul Velký Král.

Všechno ale nemusí být jen o vítězstvích a titulech – Jizerská 50 je závodem v krásném prostředí hor se skvělou atmosférou na startu, na trati a samozřejmě také v cíli.

Poznamenejte si do diáře, že o prvním červnovém víkendu míří cyklisté na Jizerskou 50. Těšíme se na vás!  

V pátek 5. června proběhne tradiční prolog závodu, do jehož čela se postaví jezdci na historických kolech. Zapojit se samozřejmě může úplně každý na libovolném cyklistickém stroji. Z náměstí Dr. Edvarda Beneše vyrážíme v 19.00 do Bedřichova. V sobotu 6. června jsou od 9.30 na programu závody na 26 a 60 km.

Na všechny, kteří se zúčastní zimního a letního závodu, čeká titul Král či Královna Jizerských hor 2009. Za loňský rok se jím, a to dokonce pozlaceným, může pochlubit i Zuzana Kocumová, která v letošní zimní Patria Direct Jizerské 50 skončila na třetím místě a v létě se chystá na obhajobu loňského titulu.

Termín: sobota 6. června 2009
Místo: Bedřichov v Jizerských horách
Start 60 km i 26 km: 9.30 hod, start proběhne hromadně ve čtyřech startovních vlnách dle výkonnosti
Cíl: stadion Bedřichov
Trať: 60 km, 26 km

Výše startovného:

 

do 30. 5. 2009

od 5. 6. 2009

60 km

500 Kč

600 Kč

26 km

400 Kč

500 Kč

zvýhodněné startovné pro
závodníky do věku 18 let (r.n.1991)

200 Kč

400 Kč

Zvýhodněné startovné je možné využít pouze u 26 km trati.

Kontakt na pořadatele

Ski Klub Jizerská padesátka
Jablonecká 21
460 01 Liberec
telefon: +420 485 100 194
fax: +420 482 710 052
e-mail: info@jiz50.cz
internet: www.jiz50.cz

Informační centrum Bedřichov

Bedřichov č.p. 218, 468 12

Tel., fax: 483 380 034

E-mail: infocentrum@bedrichov.cz

Web: http://www.bedrichov.cz

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302