Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj – Dalešice

Mgr. Langer Jiří

  • 17. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7895|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Jsou obce, které se pyšní památkami, přírodními krásami, restauracemi, pomníky, sjezdovkami a bůhví čím. Dalešice. Obec na Jablonecku, z toho nemají skoro nic, vyjma kaple sv. Kříže z roku 1726 a jednoho penzionu s 19 lůžky. Co však nelze Dalešicím, ležícím mezi Jabloncem nad Nisou a Turnovem, upřít, je strategická poloha – takřka ve středu mezi Jizerskými horami a Českým rájem. Ideální nástupiště pro výlety na všechny strany, ať už pěšky nebo na kole.

„Bohužel v naší obci se nenachází žádný turistický cíl, není zde v provozu ani obchod ani hospoda. Hasiči pořádají pálení čarodějnic u místního hřiště (30. 4.) a na podzim se tu pořádá volejbalový turnaj. Letos je navíc v plánu uspořádat pro děti Dětský den,“ informovala o společenském dění v obci Milena Fotrová z Obecního úřadu Dalešice, které mají 138 obyvatel, nemají ani kronikáře, ale ví se, že první písemná zmínka o obci, pojmenovaná podle majitele pana Daleše, je z roku 1538, tedy byla napsána před 471 lety.

Obec si turistické cíle půjčuje od sousedů

Ve vzdálenosti 5 km severně od Dalešic leží město Jablonec nad Nisou, 6 km jižně město Železný Brod, 10 km severovýchodně město Tanvald a 11 km jižně město Turnov. Hrad Frýdštějn a Malá Skála jsou, coby kamenem dohodil.

„V okolí je zajímavá turistická chata Kopanina s vyhlídkovou věží, a hrad Frýdštejn. Od Skuhrova směrem na Kopaninu je nyní upravována stopa pro běžkaře a v létě tudy projíždí hodně cyklistů. Je to poměrně slušná cesta lesem, i když čas od času je nutná alespoň základní úprava povrchu navezením štěrku,“ přibližuje Milena Fotrová.

Rozhledna Kopanina je na cestě na Malou Skálu a Frýdštejn.

Vrch Kopanina a rozhledna na něm patří určitě k nejnavštěvovanějším místům v okolí Malé Skály spolu se zříceninami hradu Vranova (Pantheon) a Frýdštejna. Každý se sem rád vydá, neboť z výšin rozhledny je možné vidět na jedné straně velkou část Českého ráje a na druhé pohoří Jizerských hor a Krkonoš. Za velké viditelnosti je možné spatřit v dáli hrad Bezděz či vzdálený Házmburk, vrchol Ještědu, Kozákov a v pozadí Zvičinu či hluboko pod rozhlednou viditelnou Malou Skálu či hrad Frýdštejn.

Na rozhlednu vede 94 schodů, celkem 11 dřevěných a 79 kovových, Výška rozhledny je 18 metrů. Žel, je na ní vidět hlodání zubu času, když byla postavena v roce 1894, zejména praskají cihly a padají betonové límce, zatím však je v provozu.

Pokud nebude rozhledna, kam se dostanete z Jablonce nad Nisou, směrem na Turnov přes Kokonín a Dalešice k Myslivecké chatě pod Kopaninou a odtud 0,5 km pěšky, otevřena, vyzvednete si klíč v obci Kopanina, čp. 2 – rodina Janků, naproti Myslivecké chatě. Platí se symbolické vstupné 10 Kč, děti polovic, a záloha 100 Kč za klíč; stav k 11. 4. 2009).

Hrad Frýdštejn je vlastně také rozhlednou

Druhým „půjčeným“ turistickým cílem obce Dalešice je hrad Frýdštějn, který nejprve při dobré i horší viditelnosti zhlédnete z věže rozhledny.

Hrad Frýdštejn byl zpřístupněn veřejnosti v 90-tých letech předminulého století poté, co turnovský okrašlovací spolek, který v r. 1892 hrad koupil od knížat Rohanů ze Sychrova, dal dochované zdivo zpevnit. Hrad se nachází se asi 3 kilometry od Malé Skály a lze jej navštívit od května až do září každý den mimo pondělí. Prohlídka probíhá bez průvodce. Dominantou zříceniny hradu je 15 metrů vysoká válcová věž s devíti metry v průměru. Po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2003 mohou návštěvníci nyní vystoupat až na vrchol věže.

O hradu se píše v knize Karolíny Světlé „O Krejčíkovic Anežce", několikrát se zde filmovalo. Z nejznámějších filmů je pohádka „O princezně Jasněnce a létajícím ševci" Zdeňka Trošky.

Tak hledejte a pátrejte, kde se to vlastně točilo, a na Dalešice si přece jen někdy vzpomeňte. Na návštěvu zve Milena Fotrová a autor Jiří Langer.

 








Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky