Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevujeme Liberecký kraj - Bezděz

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 04. 2009 00:00

Sdílet článek

[id:7816|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Král hradů – Bezděz

Takovou přezdívku dostal od návštěvníků. A že jich jeho branami projde průměrně přes  60 000. Je to jeden  z nejvýznamnějších gotických hradů v Čechách, který  postavil Přemysl Otakar II. v letech 1264-78. Roku 1279 zde byl vězněn kralevic Václav II. se svou matkou Kunhutou. V roce 1350 byl vydán Karlem IV. zákaz oddělení hradu od královských držav, ale to porušil už jeho syn Václav IV.

Po bitvě na Bílé Hoře byl hrad v majetku Albrechta z Valdštejna, který jej přebudoval na klášter, pak jej obsadili Švédi a od roku 1662 až do zrušení kláštera Josefem II. zde žilo několik mnichů. Opuštěn je od roku 1785. Pyšní se zříceninami, jako například  Čertovou a Velkou věží, hradním palácem s raně gotickou kaplí, budovou purkrabství a na přístupové cestě potkáváme zbytky kapliček barokní křížové cesty.

„Hrad Bezděz patří k nejzajímavějším hradům v Česku asi hlavně proto, že se jako jeden z mála  dochoval v původní, čisté podobě. Neprošel přestavbou na romantické letní sídlo ani nebyl zbořen

jako jiné neméně slavné hrady. I proto se na něm zachovala vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta, kterou lemuje mnoho kapliček. Z věže Bezdězu, která měří 34 metrů, je nádherný výhled do kraje. Pokud je jasno, je z ní možné spatřit Ještěd, České středohoří či Lužické hory,“ uvádí kastelán hradu Jan Juříček.

Není divu, že Bezděz, který nabízí velkolepou vyhlídku do kraje, se stal oblíbeným hradem Karla Hynka Máchy. Tuhle  romantickou zříceninu za svůj život navštívil básník Máje celkem šestkrát.  

Mácha,  Wabbi Daněk, šermíři a Sešlost na hrad

Heslo v nadpisu nemá nic společného s prezidentskou volbou, jen připomíná, kdo už na hradě byl anebo kdo se tam chystá. Své zážitky z návštěv hradu zpracoval Mácha v povídce „Večer na Bezdězu“ a my si můžeme  obdobné pocity a dojmy návštěvou hradu jen přivolat.

Po Máchových  stopách se můžeme tréninkově vydat už 18. dubna, kdy se jde v 10 hod. od městského Infocentra v Bělé pod Bezdězem  „dálkový“ pochod dlouhý  12 km (tam i zpět) po nové naučné stezce do Březinky. Karel Mácha se ve 12 hodin „sejde“  s Karlem Sabinou a vílami a společně  se pak v Březince ve 13 hodin pořádně s ostatními poutníky občerství.

Po tomto tréninku se pak určitě vydáme v sobotu 22. května na další turistickou akci „Máchovi v patách“

Je to už tradiční akce. Hrad je v tento den otevřen dlouho do noci. Ve 20 hodin se pět sejdeme na hradebním nádvoří s K. H. Máchou, navíc mezi 20 a 23 hodinou mimořádně zpřístupníme hradní věž  a hlavně ve 21 hodin začíná koncert populárního písničkáře Wabbiho Daňka,“ prozradil kastelán hradu Jan Juřička, který tu už podobné akce pořádá více než 25 let. Následují ještě Hradní slavnosti 4. – 6. července, kdy zde vystupuje šermířská skupina Ascalon, která si svá cca čtyři vystoupení denně zopakuje ještě v rámci Šermířského oživení 25. 7. – 2. 8.

„Letos však kulturní akce  musím přece jen trochu omezit, neboť tu probíhá zásadní změna – zastřešuje se  jižní Manský-Templářský palác, takže je k dispozici jen jedno nádvoří. Střechu má mít palác hotovu do konce tohoto roku. Tím se výrazně změní celkový pohled na hrad, na který jsme byli dosud zvyklí. Letos je tedy pro turisty ojedinělá a poslední možnost vidět siluetu hradu v té známé zafixované podobě,“ dodal kastelán.

V srpnu by rád přes omezení přece jen  uspořádal pro příchozí ještě alespoň jeden pořádný koncert  pro milovníky country muziky, folku a trampských písniček

„Buď přijede Jarek Nohavica,  a když to nevyjde, tak  třeba vystoupí populární liberecká country skupina Sešlost. V každém případě  si všichni návštěvníci užijí další  pěkný „večer na Bezdězu,“ zve s úsměvem Jan Juřička.


Bezděz je i ves

„Obec Bezděz nemá kronikáře a má jen jedinečný hrad,“ sděluje lakonicky. Věra Ambrožová, starostka obce s  296 obyvateli.obyvatel.

„V letních měsících projede a projde naší  vesnicí   na  60 tisíc turistů směřujících na hrad.  V obci najdou starou zástavbu, ale i nové domy.  Zájem bydlet v této krásné lokalitě se stále zvyšuje. Počet obyvatel se za dva roky zvýšil o 24 lidí. Místní podnikatelé vám nabídnou cestou  k hradu občerstvení (U Vejra nebo Pod Lipami) i ubytování. V okolí se také dobře sbírají houby a pro cykloturisty je tu velké množství značených cyklostezek. Vše se návštěvníci dozvědí v „Informačním  středisku“, které obec vybudovala v roce 2007 z bývalé obecní školy,“ upozorňuje starostka na zajímavosti obce, jež má na návsi již částečně upravený rybník. 

V těsné blízkosti obce Bezděz lze navíc najít i zajímavé skalní útvary. Malebná stezka zavede turisty do blízké rokle, kde si příroda pohrála s pískovcovými útvary a vytvořila poutavou podívanou – Skalní bránu.

Tak vzhůru na hrad, (nikoli na Bělehrad), zvou starostka Věra Ambrožová, kastelán Jan Jurička a autor Jiří Langer

P.S. Dosud v rámci projektu Objevujeme Liberecký kraj vyšly pozvánky do obcí a měst  Albrechtice v Jizerských horách, Bedřichov, Bozkov a Desná v Jizerských horách – viz www.kraj-lbc.cz – aktuality.

 








Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky