Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Objevy archeologického výzkumu v loňském roce v Jablonném v Podještědí

Mgr. Filip Trdla

tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 20. 02. 2019 00:00

Sdílet článek

Od roku 2017 probíhá v Jablonném v Podještědí archeologický výzkum pod vedením Petra Brestovanského ze Severočeského muzea v Liberci. Během prací v roce 2018 došlo k průzkumu několika objektů a ploch, kde došlo k zajímavým nálezům. Unikátní jsou například kamenné základy dosud neznámé severní brány ze středověku či vzácný trám a keramika z konce 13. století.

V sídelních jámách na křižovatce ulic Lidická a Cvikovská se našlo množství keramiky a uhlíků. Na náměstí Míru byl nalezen několik let starý kamenný trativod. Existenci hradeb, které se staly součástí mladších stavebních celků, potvrdil nález hradební zdi v ulici Lidická.

Asi nejzajímavějším objevem bylo nalezení základů severní brány v ulici Zdislavy z Lemberka. Jedná se o mimořádné odkrytí části kamenných základů dosud neznámé severní brány středověkého městského opevnění a obětiny v jámě před branou v podobě skeletu býčka. Šíře zdiva hradby zachycená výzkumem je 2,1 metru.

Nesmíme ale opomenout ani objevení vzácného trámu se zádlabem, který zakrývala vrstva zánikového horizontu s keramikou z konce 13. století. Jedná se o nejstarší počátky středověkého osídlení Jablonného v Podještědí. Dále pak pozůstatky základů kamenné kašny, zaznamenané již na mapách stabilního katastru před rokem 1843 a pískovcového trativodu, který byl ale po odkrytí, zakreslení a zaměření rozebrán.

Celková účelová dotace kraje vyčleněna na výzkum v roce 2017 a 2018 byla ve výši 4,4 mil. Kč.

„V Jablonném v Podještědí jsme předpokládali významné nálezy, proto jsme uvolnili na archeologický výzkum poměrně mimořádnou částku. Tyto předpoklady se také potvrdily,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

„Jablonné patří k nejdůležitějším středověkým opevněným sídlům v Čechách a jeho rozvoj souvisel s královskou cestou, která jím procházela směrem na Žitavu. Jsem rád, že máme možnost pracovat na záchraně a zároveň dokumentovat nejstarší dějiny tohoto místa. Je to vůbec první plošný archeologický výzkum tohoto města a jeho výsledky budou využívány generacemi badatelů po mnoho dalších století,“ míní Petr Brestovanský s tím, že pokud by nedošlo k podpoře archeologického výzkumu Libereckým krajem, většina památek by byla zničena, ale bez možnosti jakékoliv nápravy v budoucnu. „A to si tak mimořádná památka jako je Jablonné v Podještědí jistě nezaslouží. Zároveň pracujeme na tom, aby výsledky výzkumu byly na místě jejich nálezu důstojně prezentovány nejen zdejším obyvatelům, ale i návštěvníkům tohoto kraje oplývajícího historií a památkou na rod Markvarticů a svatou Zdislavu,“ dodává Brestovanský.

V roce 2019 je pak naplánován odkryv nejstarších středověkých dřevěných konstrukcí naproti Dominikánskému nám., odkryv středověké dřevěné konstrukce a kamenného trativodu na Náměstí Míru a odkryv kamenných pozůstatků jižní středověké brány v Lidické ulici.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky