Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obnovu ohradní zámecké zdi v Jilemnici podpoří kraj milionem korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 06. 2022 14:11
  • Rozvoj

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je obnova ohradní zdi areálu zámku v Jilemnici. Kraj na ni poskytne milion korun.

V rámci první etapy prací se dočká opravy a částečné obnovy část ohradní zdi v úseku, který kolmo přiléhá ke Kostelní ulici. Dojde k vybudování základového pasu, soklu a dozdění stěny v původním stylu z plných pálených mrazuvzdorných cihel. Korunu zdi pokryjí pískovcové desky; převážně nové. Celkem se bude opravovat 54,5 metru zdi.

„V letošním roce se nám opět podařilo podpořit individuálními dotacemi řadu rozsáhlých obnov památek v kraji. Areál jilemnického zámku je významnou památkou Podkrkonoší a jsem ráda, že bude obnovena také ohradní zeď a areál tak postupně dostane zpět ucelenou podobu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zámek vznikl na místě staré valdštejnské tvrze někdy ve druhé polovině 16. století a renesanční jádro si přes několik úprav, přičemž poslední se uskutečnila v roce 1895, uchoval dodnes. Známými majiteli jsou zejména Harantové z Polžic a Bezdružic a Harrachové. Od roku 1953 slouží památkově chráněný objekt expozicím Krkonošského muzea.

Zámecká interiérová expozice nabízí vedle životopisných materiálů Jana Nepomuka hraběte Harracha, který se zasloužil nebývalou měrou o rozvoj české kultury, hospodářství, politiky a rozmach Krkonoš, také možnost prohlédnout si jeho pracovnu, ložnici, jídelnu, salon a dámský salonek, předpokoj a chodbu. 

Tržnice řemesel v přilehlé budově bývalého pivovaru je místem, kde se lze podívat na výrobu rukodělných a řemeslných výrobků tradičního lidového nebo historického charakteru. K vidění jsou ukázky práce dráteníků, košíkářů, šperkařů či uměleckých řezbářů. Výrobky si je možné koupit.
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky