Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obnovu oltáře v zákupském kostele podpořil kraj statisíci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 10. 2021 10:31

Sdílet článek

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je děkanský kostel sv. Fabiána a Šebestiána v Zákupech. Započala tam první etapa restaurování bočního oltáře, na niž poskytl kraj 300 tisíc korun.

„Liberecký kraj se snaží pomoci majitelům památek, bez ohledu na to, zda se jedná o fyzickou nebo právnickou osobu. Při rozhodování nás zajímá pouze památková hodnota a potřeba obnovy,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána byl postaven před r. 1384 (je v evidenci církevních staveb k tomuto datu). Přestavován byl pod patronátem Zdislava Berky z Dubé v letech 1550-1553, pak jeho dědicem Zbyňkem Berkou do r. 1562. Další přestavbou od roku 1863-65 získal nynější neogotickou podobu. Mezi nejcennější části vnitřního vybavení patří relikvie svatého Felixe, římského prvomučedníka, kterého údajně darem získala velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská od samotného papeže a darovala ho 19.1.1727 děkanskému kostelu.

V kostele se nachází krypta, kde je pohřbeno 8-12 příslušníku rodu Berků. V další vévodské kryptě je pochována Anna Marie Františka, toskánská velkovévodkyně (+1741) se svým prvním manželem a oběma dcerami. U hlavního oltáře se nalézají náhrobníky Zbyňka Berky, jeho manželky Veroniky z Lobkovic a jejich třech synů.

Západně od kostela leží rozsáhlý, dosud využívaný hřbitov ohraničený kamennou ohradní zdí. Do severní i jižní části ohradní zdi v prostoru u kostela bylo vsazeno 14 náhrobníků různého stáří od renesance po klasicismus. Severozápadně od kostela, při ohradní zdi, stojí výstavná hrobka Františka Expedita ze Schönfeldu s márnicí a prostorem pro hrobníka, architektonicky ladící s kostelem.   

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky