Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Od 10. června platí upravené jízdní řády a nové síťové jízdenky ČD

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 06. 2007 00:00

Sdílet článek

[id:5236|autor:Mgr. Langer Jiří|email:jiri.langer@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:|aktualizace:]

Se změnou jízdních řádů od 10. června přibude v Libereckém kraji nový odpolední spoj z České Lípy do Benešova nad Ploučnicí, na který navazuje spojení do Děčína. Zároveň přibude i spoj v opačném směru. Naopak přestane jezdit noční vlak z Nového Boru do Svoru, který byl většinou prázdný. Zároveň od 10. června 2007 začínají platit nové krajské síťové jízdenkyREGIONet a síťová jízdenka pro Českou republiku ČD Net.

O prázdninách nebudou jezdit dva ranní vlaky od Staré Paky na Liberec, nahradí je jediný. Ubude také večerní vlak mezi Desnou a Tanvaldem, už nebude jezdit každý den, ale pouze v sobotu a o svátcích. Ve všední dny jezdí souběžně autobus, a tak byl spoj málo využíván.

Zlepšit by se měla úroveň cestování, od července totiž začnou v Libereckém kraji jezdit další tři soupravy modernizovaných vlaků Regionova. Dva už jsou ve zkušebním provozu na Frýdlantsku.

 Nová koncepce síťových jízdenek Českých drah nabízí výhodné cestování jak v jednotlivých krajích, tak po celé republice. Jízdenky REGIONet jsou dalším krokem ve spolupráci Českých drah a objednavatelů – zejména pak krajských úřadů - na společné propagaci železnice jako páteřního dopravního systému. Je to také další kapitola projektu Vlakem vaším krajem, kde se snažíme společně s kraji propagovat domácí cestovní ruch v České republice. Nové Regionovy určitě přispějí ke zvýšení zájmu o železniční přepravu,“ řekl tiskový mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Podle vedoucí krajského odboru dopravy KÚLK Stanislavy Jakešové jsou úpravy jízdních řádů v Libereckém kraji minimální. Větší změny zejména v autobusové dopravě budou platit až od prázdnin, kdy přestanou jezdit školní spoje.

"Mírná zima výrazně snížila tržby autobusové dopravy, znovu jsme proto přehodnotili jízdní řády, abychom co nejvíce ušetřili, přes léto ale omezíme jen ty spoje, které měly loni nulové nebo minimální tržby,"  řekla Stanislava Jakešová.

Liberecký kraj letos veřejnou dopravu dotuje zhruba 400 miliony korun, asi polovina je určena na železnici, druhá autobusovým dopravcům. I přes pokles tržeb se zatím neuvažuje o tom, že by jízdné zdražilo.

"Doufáme, že drahý benzin přivede do autobusů více cestujících a tržby půjdou nahoru," řekla vedocí odboru dopravy.

REGIONet je zcela nová nabídka pro cestující, kterou je možné použít ve druhé třídě všech osobních a spěšných vlaků Českých drah. Cena jízdenky pro jednu osobu je 130 Kč, pro skupinu od dvou do pěti osob 260 Kč.

S jízdenkou REGIONet Liberecký kraj tak může cestovat až pět osob například z České Lípy do Liberce a zpět za 260 Kč,“ upozornil Ondřej Kubala. (podrobněji viz příloha).

  • Od 10. června platí upravené jízdní řády a nové síťové jízdenky ČD (.pdf)
    261 kB
    23. 10. 2009 14:30

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky